25 nov 2012

Tijd
25 nov 2012, 8.51

stedelijk|symposium * UITVERKOCHT
De stoel van Friso Kramer - Viering 90ste verjaardag
25 november, 2012, 16.00 – 18.00 uur (met aansluitende borrel)


Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum
Voertaal: Nederlands
Entree: Bezoekers betalen uitsluitend entree voor het museum (kortingen zijn van toepassing).

* SYMPOSIUM IS UITVERKOCHT
Naar aanleiding van de negentigste verjaardag van Friso Kramer organiseert Premsela in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam, Ahrend en de BNO een feestelijke middag. Tijdens deze middag presenteren Premsela en NAi010 Uitgevers het boek De stoel van Friso Kramer, over de bekende en veelbekroonde Revolt-stoel van Friso Kramer. Yvonne Brentjens, kunsthistorica en gespecialiseerd in 20e-eeuws Nederlands ontwerp, schreef een portret van deze succesvolle stoel en zijn ontwerper. Dit is de vierde uitgave in de serie Premsela Design Stories, waarin verhalen uit de Nederlandse designgeschiedenis centraal staan.

De veelbekroonde Revolt-stoel, in 1953 ontworpen door Friso Kramer (1922) voor fabrikant Ahrend/De Cirkel, is een icoon in de geschiedenis van de industriële vormgeving in Nederland. Al bij zijn introductie gold de stoel als zeer vernieuwend en veroverde snel een vaste plek in klaslokalen, kantoren en woningen wereldwijd. De Revolt is een van de best verkochte stoelen in Nederland en was een revolutionair typisch wederopbouw ontwerp van Friso Kramer, een belangrijke pionier van het industriële ontwerpen in Nederland. Geheel nieuw was het gebruik van kunststof. Minder opvallend, maar niet minder innovatief was de constructie van de stoel. In plaats van buizen die indertijd voor goedkoper gebruiksmeubilair het meest werd toegepast, gebruikte Kramer plaatstaal voor het frame. 
De Revolt is nog steeds verkrijgbaar. Rond 1990 werd Friso Kramer benaderd door Ahrend om de Revolt stoel opnieuw vorm te geven. De nieuwe versie heeft een iets volumieuzere zitting en rugleuning en in het geheel is de stoel twee en een halve centimeter hoger.


Meer informatie over de publicatie:

Friso Kramer

Friso Kramer behoort tot de eerste generatie industrieel ontwerpers van Nederland. Kramer benadert het ontwerpen op een modernistische manier, zonder opsmuk. Hij stelt hoge eisen aan de kwaliteit van materialen en constructie. Zijn voortdurende pogingen om het industriële product wezenlijk te verbeteren waren van grote betekenis voor het ontwerpvak en hebben tal van industrieel ontwerpers beïnvloed.

Archief

In 2011 schonk Friso Kramer zijn omvangrijke archief van wel 10 strekkende meter aan het RKD, dat mede dankzij subsidie van het Mondriaan Fonds en in nauwe samenwerking met Friso Kramer en zijn vrouw Netty Kramer toegankelijk gemaakt kon worden in het kader van de Inhaalslag Vormgevingsarchieven. Het archief van Friso Kramer is een interessante bron voor onderzoek: de stijl, materiaalkeuze en grondgedachten van waaruit Friso Kramer producten ontwierp; zijn omgang met ontwerpopdrachten: van het voeren van een ontwerpbureau tijdens de tweede helft van de 20e eeuw tot in de details van een specifiek ontwerpproces; en de algemene ontwikkeling van een nieuwe discipline industriële vormgeving kunnen worden onderzocht aan de hand van bijvoorbeeld ontwerptekeningen, schetsen, foto’s van producten en correspondentie.

Premsela Design Stories

De stoel van Friso Kramer is deel 4 in de serie Premsela Design Stories. In deze serie belichten Premsela, Nederlands instituut voor Design en Mode, en nai010 uitgevers verhalen uit de Nederlandse designgeschiedenis. In deze uitgaven staan iconische objecten centraal die kenmerkend zijn voor een bepaalde periode, en die van belang zijn binnen de ontwikkeling van de wereld van het design. Het eerste deel in deze serie was De stoel van Rietveld waarin kunsthistorica Marijke Kuper onderzoek doet naar de ontstaansgeschiedenis, het gebruik en de receptie van deze moderne klassieker, plus een documentaire van grafisch ontwerper en filmmaker Lex Reitsma over de eerste, verdwenen uitvoering van de stoel.  In september verscheen deel 2 De stijl van het Stedelijk: een fascinerend verslag van de unieke relatie van het Stedelijk Museum met grafische vormgeving en de zoektocht naar een nieuwe visuele identiteit door Frederike Huygen en Lex Reitsma. Deel 3 in de reeks volgt het spoor van De Nederlandse fiets, van het alomtegenwoordige, alledaagse werkpaard der natie tot de hippe designer bikes op de modepagina’s van trendy Amerikaanse tijdschriften en kranten als de New York Times.

 De publicatie is verkrijgbaar via www.naibooksellers.nl en in de (online) boekwinkel.