STUDIUM GENERALE RIETVELD ACADEMIE
TAKE A WALK ON THE WILD SIDE: FABULATING ALTERNATIVE IMAGINARIES IN ART AND LIFE
Theorie — 27 t/m 30 mrt 2019
- Prijs
- € 3,- (exclusief museumtoegang) / Rietveld studenten gratis met registratie
- Locatie
- Teijin Auditorium, livestream in studio A
- Tijd
- 27 t/m 30 mrt 2019, 10.00 tot 17.00
- Taal
- Engels
- Toegang
- Tickets
(...) It matters what stories tell stories. It matters what thoughts think thoughts. It matters what worlds make worlds (...)
Met een 4-daagse conferentie en een tentoonstelling nodigen Studium Generale Rietveld Academie en Rietveld Uncut je uit voor een walk on the wild side. We betreden imaginaire en reële (denk)ruimtes in kunst, design en theorie waarin we kunnen ontsnappen aan de dominante maatschappelijke categorieën en structuren die ons leven en samenleven ordenen, disciplineren en controleren – bijvoorbeeld op het gebied van gender, ras, seksualiteit, etniciteit en klasse, of in relatie tot ecologie en technologie. Centraal staat het concept fabulation – het vervaardigen van verhalen, wereldbeelden, speculatieve fictie of theorie – als artistiek, sociaal en politiek middel om onderdrukte of genegeerde levens, werelden en geschiedenissen bloot te leggen. Fabulation is aldus een methode om ‘the wild side’ te betreden: een bevrijdende ruimte voor andere vormen van willen, zijn en worden.
Met presentaties, voordrachten, performances, screenings en discussies van een internationaal gezelschap kunstenaars, curators en theoretici, en een tentoonstelling met werk van studenten nemen Studium Generale Rietveld Academie en Rietveld Uncut je mee naar dit ‘wilde universum’. Als gastcuratoren van de conferentie treden op: Kunstverein, Hypatia Vourloumis, Daniela K. Rosner en Tavia Nyong’o. Elke curator stelt vanuit haar/zijn specifieke expertise een dagprogramma samen met betrekking tot het overkoepelende thema.
Keywords: afro-futurism, bewilderment, blackness, dream, Ecofiction, fable, (critical, black, feminist or queer) fabulation, (alternative) fact, failure, fantasy, fiction, forest, fugitive, futurism, hallucination, histories, improvisation, jungle, love, myths, myth-science, (counter) narratives, para-fiction, people-to-come, play, post-truth, queer vitality, refusal, revolt, science-fiction, speculative fiction, string-figures, story-telling, study, utopia, Venus, wild beyond, wildness, world-making, writing against the archive…
KUNSTVEREIN
27 maart
Kunstverein is een franchise organisatie (Amsterdam, New York, Toronto en Milaan) die onderzoekt en experimenteert met curatorial practices en kunstpresentaties, lezingen, filmvertoningen en publicaties. Kunstverein reflecteert op de manier waarop traditionele kunst- en cultuurpraktijk toegepast wordt, door de eigen programmering en het onderzoeken van publiek-privé relaties. Door de onconventionele structuur kan Kunstverein op alternatieve manieren presenteren, hosten en tentoonstellen. Uiteindelijk wil Kunstverein op een nieuwe, betekenisvolle manier bijdragen aan het culturele leven in Amsterdam, Nederland en daarbuiten.
HYPATIA VOURLOUMIS
28 maart
Hypatia Vourloumis is gespecialiseerd in performancetheorie en behaalde haar PhD in performance studies aan de Universiteit van New York. Ze was als postdoc verbonden aan het onderzoekscentrum Interveaving Performance Cultures van de Freie Universität Berlin (2012-14), Research Fellow bij het Onderzoekscentrum voor de Geesteswetenschappen in Athene (2016) en docent aan het Internationaal Centrum voor Helleense en Mediterrane Studies in Athene. Haar essays en experimentele teksten zijn verschenen onder anderen in Theatre Journal, Performance Research, Women & Performance: a journal of feminist theory, ephemera, The Happy Hypocrite, kunstcatalogi en verzamelbundels. Ze is co-editor van het Performance Research themanummer ‘On Institutions’ en rondt momenteel een monografie af met de titel Paralinguistic Insurgencies over het politieke en performatieve van Indonesische postkoloniale parataal (stemgebruik). Vourloumis’ interessegebieden zijn: antikoloniale theorie en praktijk, feministische en kritische rassentheorie, queer of color critique, muziek, poezië en taal, geluidsstudies en populaire cultuur. Ze doceert kritische theorie aan Masterstudenten van het Dutch Art Institute.
DANIELA K. ROSNER
29 maart
Daniela K. Rosner is universitair docent Human Centered Design & Engineering (HCDE) aan de Universiteit van Washington. Rosner onderzoekt de sociale, politieke en materiële omstandigheden op plekken waar technologische ontwikkeling plaatsvindt. Ze deed designonderzoek bij Microsoft Research, Adobe en Nokia Research en werkte als tentoonstellingsontwerper bij verschillende musea, waaronder het Adler Planetarium en Astronomiemuseum in Chicago. Rosner's ontving meerdere prijzen van de National Science Foundation in de Verenigde Staten, waaronder een NSF CAREER-award. Ze is de auteur van verschillende artikelen over ambacht en techno cultuur, zoals ' Legacies of craft and the centrality of failure in a mother-operated hackerspace’', Journal of New Media & Society (2016) en 'Binding and Aging', Journal of Material Culture (2012). In haar boek Critical Fabulations: Reworking the Methods and Margins of Design (2018) onderzoekt Rosner nieuwe manieren waarop gedacht kan worden over het verleden van design als middel om toekomstige verbanden tussen technologie en sociale verantwoordelijkheid te herzien. Rosner maakt deel uit van de redactie van Artifact: Journal of Design Practice en is redacteur van het 'Design as Enquiry'-forum voor het tijdschrift ACM Interactions. Samen met Beth Kolko leidt Rosner het Tactile and Tactical Design Lab (TAT Lab) van HCDE.
TAVIA NYONG’O
30 maart
Tavia Nyong’o is hoogleraar Afrikaans-Amerikaanse studies, Amerikaanse studies en Theater- en Performance studies aan de Yale University. Zijn onderzoeksinteresses omvatten de ethiek en esthetiek van sociale en culturele analyse. Nyong’o schreef onder andere: The Amalgamation Waltz: Race, Performance, and the Ruses of Memory (2009), waarmee hij de Errol Hill Award won voor het beste boek in Afrikaans-Amerikaanse theater- en performance studies, en Afro-Fabulations: The Queer Drama of Black Life ( 2018). Nyong'o is co-editor van het tijdschrift Social Text (Duke University Press) met David Sartorius. Met Ann Pellegrini en Joshua Chambers-Letson is Nyong’o redacteur van Sexual Cultures in New York University Press.
STUDIUM GENERALE RIETVELD ACADEMIE
Studium Generale Rietveld Academie is een transdisciplinair theoretisch programma bedoeld voor studenten en medewerkers van alle afdelingen van de Gerrit Rietveld Academie. Het staat ook open voor een breder publiek. Studium Generale wil laten zien hoe kunst en design samenhangen met andere domeinen – van persoonlijk tot politiek en van popcultuur tot de academische wereld – en hoe ons ‘nu’ verband houdt met verleden en toekomst en ons ‘hier’ met ‘ergens anders’.
In relatie tot het thema van Studium Generale Rietveld Academie, toont de Rietveld Uncut tentoonstelling kunst en design projecten van Rietveld Academie afdelingen en studenten.