Events — 22, 23, 24, 25 mrt 2023

Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert, in samenwerking met de Gerrit Rietveld Academie: Refuge – fleeing, flowing leaking. Dit is een grootschalig, meerdaags event in het museumgebouw en een feestelijke vrijdagavond. Van 22 tot en met 25 maart staan vragen over toevluchten en schuilplaatsen centraal.

Prijs
Geldig museumticket + €3,- (per dag)
Rietveld studenten gratis op vertoon van studentenpas

Beide instellingen erkennen dat financiële moeilijkheden geen belemmering mogen vormen voor deelname aan het culturele leven. Mocht je in financiële moeilijkheden verkeren en dit evenement willen bijwonen, neem dan contact op met publicprogram@stedelijk.nl om gratis toegang te regelen.
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
22 mrt 2023, 11.00 tot 17.00
23 mrt 2023, 11.00 tot 17.00
24 mrt 2023, 11.00 tot 17.00
25 mrt 2023, 13.00 tot 17.00
Taal
Engels
Toegang
Tickets

De samenwerking tussen het Stedelijk Museum en de Rietveld Academie bestaat uit twee onderdelen. Studium Generale presenteert een vierdaagse conferentie waarbij verschillende curatoren een dag vullen met uiteenlopende artistieke perspectieven op het thema Refuge. Uncut is een tentoonstelling met projecten van studenten en collectieven gerelateerd aan dezelfde thema’s. Deze presentatie culmineert in een feestelijke Friday Night op 24 maart met performances en interventies.

Programma

Woensdag 22 maart: Erika Sprey

Collective Dream Weavers

Onze ruimte om te dromen wordt in beslag genomen en raakt verstopt door een meedogenloze aandachtseconomie, die onze lichamen en geesten vult met stresshormonen, constante afleiding en verlangens naar consumptiegoederen. Het (neo)koloniaal kapitalisme ontneemt met name de mensen die in armoede of onderdrukking leven het recht op rust en dromen; hun dromen worden gedegradeerd tot ‘niets meer dan dromen’. Hoe kunnen we gevoeliger worden voor de wijze waarom onze meest intieme, collectieve en zelfs planetaire zorgen worden onthuld via dromen? Kan onze lichaam-geest nog ‘aangeraakt worden door de goden’ in wat waarschijnlijk een van onze laatste innerlijke toevluchtsoorden is: de droom?

Met: Tricia Hersey (The Nap Ministry), Camille Barton, Daniel Godinez Nivon, Mala Kline, Marcos Lutyens and Viktorija Rybakova en Laryssa Kim


Donderdag 23 maart: DAAR (Sandi Hilal & Alessandro Petti)

Permanent Temporariness

Een toevlucht is bedoeld als een tijdelijke toestand, vaak veroorzaakt door oorlogen, klimaatverandering of sociale, economische en politieke crises. Maar wat gebeurt er wanneer een tijdelijke situatie permanent wordt? In de afgelopen jaren heeft de conditie van Permanente Tijdelijkheid, zoals opgelegd aan vluchtelingen die gedwongen zijn in vluchtelingenkampen te leven, zich uitgebreid naar de kansarme delen van de samenleving: van onzekere werknemers tot immigranten en studenten. Nadenkend over de ontheemding van Palestijnse vluchtelingen en de benarde situatie van illegale migranten in Europa, zullen DAAR en hun gasten speculeren over hoe te handelen met en tegen de toestand van permanente tijdelijkheid.

Met: Hayfaa Chalabi, Shafiq Kafar, Sarri Elfaitouri en Shahram Khosarvi


Vrijdag 24 maart: Feifei Zhou

Off-grid: Refuge through escape

Een toevluchtsoord is een plek waar we ons beschermd en veilig voelen.  Een toevluchtsoord in het Antropoceen, in de meer-dan-menselijke wereld, kan er heel anders uitzien. Het industriële kapitalisme bouwt de wereld op in rasters. Plantages verdelen een stuk land in velden vol monocultuur. Commerciële boerderijen perken de veestapel in met hekken, waardoor de dieren in claustrofobische clusters worden ingesloten. Inheemse gebieden worden omgezet in zones voor ontwikkeling en experimenten, waardoor inheemse gemeenschappen nergens heen kunnen. Een toevluchtsoord bevindt zich ergens buiten dat raster. Wat leren we van meer-dan-menselijke verhalen over ergens toevlucht zoeken door het raster te doorbreken?

Met: Zahy Guajajara (screening Karaoke are wà - the civilized), Sonia Levy (screening Creatures of the Lines), Tom Svilans, Anna Tsing (online book-reading van Mushroom at the end of the world)


Zaterdag 25 maart: Nina bell F.

Nina bell F. House Museum for Gerrit Rietveld Academie bricks to build homes for careful archives

Volgens Sara Ahmed is het huis als een onderkomen, gecreëerd door citaten die als bakstenen en stro voor het feministische geheugen fungeren. Voor Nina bell F. House Museum for Gerrit Rietveld Academie worden archiefpraktijken ook beschouwd als bakstenen. Lichter als stro kunnen ze gebruikt worden om een schuilplaats te maken, een kwetsbare ruimte om institutionele kritiek te bevorderen en een relationele en gemeenschappelijke esthetiek te voeden. Nina bell F. House Museum onderzoekt het potentieel van kleine kunstorganisaties en onafhankelijke culturele ruimtes als plekken om onderdak te bieden aan archieven die geen thuis vinden in de gevestigde of staatsarchieven.

Met: Nuraini Juliastuti, Sites of Memory (performance), Leana Boven en meer