Sander Breure & Witte van Hulzen - Een Familieportret
Performance — 1 mei 2014
- Prijs
- Entreeprijs museum + € 2,50 toeslag
- Locatie
- Teijin Auditorium, Stedelijk Museum
- Tijd
- 1 mei 2014, 18.00 tot 19.30
- Taal
- Nederlands
- Toegang
- Via reservations@stedelijk.nl (gelieve aangeven op welke datum u de performance wilt bijwonen, 1 of 3 mei)
Het Stedelijk Museum presenteert met trots Een Familieportret, de nieuwe performance van Sander Breure en Witte van Hulzen en maakt deel uit van de performance- en lezingenreeks Stage It! (Part 3): SCRIPTED. Het werk bestaat uit een grootschalige installatie, die als autonoom object wordt gepresenteerd onder de titel Een Woonkamer, en een script dat door vier acteurs wordt uitgevoerd. De twee werken verhouden zich tot elkaar als een familie tot haar huis: de familie woont in het huis, het huis is haar bezit. Ze horen bij elkaar, maar bestaan ook afzonderlijk van elkaar.
Een familieportret
Een Familieportret is een portret van het gemiddelde Nederlandse gezin, dat de kunstenaars met behulp van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben weten te traceren. Het script van de performance is gebaseerd op geluidsopnames die zijn gemaakt bij het gezin thuis. Een Familieportret bevat fragmenten uit het dagelijks leven van dit gezin, gerangschikt aan de hand van het verloop van één dag. Aan de oppervlakte gaat de tekst over triviale, dagelijkse gebeurtenissen, maar de subtekst raakt aan bredere maatschappelijke ontwikkelingen die onze tijd kenmerken. Zo zijn de Engelse uitdrukkingen die veelvuldig in het Nederlands worden gebruikt typerend voor de dominantie van de Angelsaksische cultuur, en illustreren de moeilijkheden die de moeder heeft bij het aanvragen van een werkloosheidsuitkering het effect van de economische crisis in Europa op het kleinste niveau. Veel dingen worden niet uitgesproken, en de spanningen, twijfels en onzekerheden die spelen in dit ‘gemiddelde’ gezin schuilen veelal in kleine, ogenschijnlijk betekenisloze zinnen. Het script zal duidelijk zichtbaar zijn tijdens de performance. Een Familieportret is daarmee een documentair theaterstuk, waarin taal als gevonden voorwerp fungeert en de alledaagse manier van omgang binnen een gezin tot een vervreemdende voorstelling wordt gemaakt.
Een woonkamer
Een Woonkamer, de installatie die tevens het decor vormt van de performance Een Familieportret, is door de kunstenaars ontworpen om het volume en het soort materialen die aanwezig waren in de woonkamer van het modelgezin te weerspiegelen. Breure & Van Hulzen hebben ieder object in dit huis – van paperclip tot eettafel – gefotografeerd en gewogen. De materialen van deze objecten zijn opnieuw vormgegeven als abstracte geometrische vormen, en daarmee van hun functionaliteit en herkenbaarheid losgekoppeld. De installatie van massieve objecten is een vervormde reflectie van de verscheidenheid aan materialen in de woonkamer. Deze specifieke samenstelling van materialen en bewerkingen vormt een spiegel van de economische situatie van Nederland, van de huidige trends die worden aangestuurd door ontwerpers bij bedrijven als Unilever en Ikea, en ook van de smaak van het onderzoeksgezin zelf.
De performance Een Familieportret wordt twee keer opgevoerd voor publiek, op 1 mei en 3 mei 2014. De installatie Een Woonkamer is doorlopend te bezichtigen in het Teijin Auditorium van 1 t/m 4 mei 2014.
Een Familieportret en Een Woonkamer zijn mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en in samenwerking met het Nationaal Glasmuseum Leerdam.
Met dank aan galerie tegenboschvanvreden.
Credits
Acteurs:
Jessica Zeylmaker
Martijn van der Veen
Dunja van der Velde
Titus Schutte
Productie:
Casper Jansen
Regieassistent:
Emma Waslander
Geluid:
Genevieve Murphy