Performance — 22, 23 mrt 2019

Met trots presenteert het Stedelijk Museum Rory Pilgrims performance Software Garden als onderdeel van de tentoonstelling Freedom of Movement.
Prijs
Museumticket + €3
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
22 mrt 2019, 19.30 tot 20.30
23 mrt 2019, 15.00 tot 16.00
Taal
Engels
Toegang
Deze performance is uitverkocht 

Pilgrims veelomvattend multimediawerk Software Garden (2016-18) omvat een muziekalbum van volledige lengte, live-performances, interactieve workshops en bijna een dozijn muziekvideo’s. Hij verkent daarin de samenhang tussen technologie, lichamelijke beperking(en) en zorg en de politieke vraagstukken die hieraan zijn verbonden. Door poëzie, verhaal, muziek en choreografie met elkaar te combineren brengt Software Garden een gemengde groep mensen – die ieder op hun eigen manier discriminatie ervaren – bijeen om opnieuw over de zorg voor deze groep na te denken.

Rory Pilgrim, ‘Software Garden’, 2016-2018, 12-Track muziekvideo-album, 50 minuten, courtesy de kunstenaar, andriesse eyck galerie
Rory Pilgrim, ‘Software Garden’, 2016-2018, 12-Track muziekvideo-album, 50 minuten, courtesy de kunstenaar, andriesse eyck galerie

Het werk spelt in op een steeds meer gepolariseerd politiek klimaat waarin algoritmen die worden gebruikt door sociale mediaplatforms zoals Facebook online echokamers hebben gecreëerd die bijdragen aan een diepe verdeeldheid tussen verschillende groepen mensen. Met Software Garden laat Pilgrim zien hoe technologie kan worden gebruikt om interacties aan te moedigen tussen mensen met verschillende politieke, etnische, religieuze en sociaal-economische achtergronden, en van verschillende leeftijden.

Het concertelement van het werk zal worden geïntroduceerd via Skype door Carol R. Kallend, dichter en pleitbezorger voor rechten van mensen met een beperking. Fysiek wordt zij vertegenwoordigd door een robot genaamd Pepper. Kallend en Pepper worden vergezeld door singer-songwriter Robyn Haddon, de in Utrecht wonende zanger/rapper Daisy Rodrigues en danser/choreograaf Casper-Malte Augusta. Een groep professionele en niet-professionele dansers zal bewegingen uitvoeren die zijn bedacht in workshops gegeven door Augusta. De choreografie zal vragen onderzoeken die het kunstwerk oproept over aanraking, contact, collectiviteit en zorg, en nagaan hoe verschillende lichamen kunnen worden samengebracht, zowel via schermen als in de ‘echte’ wereld.

OVER DE KUNSTENAAR

Rory Pilgrim heeft gestudeerd aan het Chelsea College of Art and Design in Londen en was artist-in-residence aan De Ateliers in Amsterdam. Zijn werk is tentoongesteld en opgevoerd in onder meer TENT, Rotterdam; Oude Kerk, Amsterdam; Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam; South London Gallery, Londen; de eerste Aziatische Biënnale/5de Guangzhou Triënnale; Van Gogh Museum, Amsterdam; Bonnefantenmuseum, Maastricht; Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam; De Hallen, Haarlem en het Cobra Museum, Amstelveen. Pilgrims werk is opgenomen in de collectie van verschillende Nederlandse instellingen, waaronder De Hallen, Haarlem; Stichting C.o.C.A., Rotterdam; en het Bonnefantenmuseum, Maastricht.