Events — 8, 9, 10, 11 okt 2018

Radical Cut-Up lezingenreeks in het Stedelijk Museum Amsterdam
Prijs
Tickets zijn gratis, reservering is wel noodzakelijk
Locatie
Studio A en Teijn Auditorium
Tijd
8 okt 2018, 14.00 tot 17.00
9 okt 2018, 14.00 tot 17.00
10 okt 2018, 14.00 tot 17.00
11 okt 2018, 14.00 tot 17.00
Taal
Nederlands en Engels
Toegang
8 oktober  9 oktober
10 oktober 11 oktober 

Deze week van oefeningen voor lichaam en geest, gecureerd door het Material Master's Radical Cut-Up programma van het Sandberg Instituut in samenwerking met het Stedelijk Museum en Jacuzzi, vormt de start van het nieuwe semester en tevens de opening van het culturele seizoen in Amsterdam. Tijdens het vierdaagse evenement zullen er iedere ochtend fitness-sessies en iedere middag theoretische discussies worden georganiseerd. Bij de fitness-sessies, die bij Jacuzzi zullen plaatsvinden, staat de relatie tussen lichaam, ruimte en beweging centraal. Voor de lezingen in het Stedelijk Museum zullen bekende schrijvers, kunstenaars, curatoren en wetenschappers hun werk en visie voor een breder publiek toelichten. Het evenement zal worden gemodereerd door Lukas Feireiss.

PROGRAMMA

MAANDAG, 8 OKTOBER

14.00-15.30
Margriet Schavemaker: 'Stedelijk BASE - Remix the Collection'
15.30-17.00
Robert Shore: 'Beg, Steal & Borrow. Artists Against Originality'

Dinsdag, 9 oktober

14.00-15.30
Gianluigi Ricuperati: 'Cross-Notes. From Islands Between Disciplines'
15.30-17.00
Sara Blokland: 'Reproduction of Family'

Woensdag, 10 oktober

14.00-15.30
Gloria Wekker: 'Scavenging the Cultural Archive'
15.30-17.00
Imara Limon: 'New Narratives'

Donderdag, 11 oktober

14.00-15.30
Tamar Shafrir: 'Surgeon, Seamster, Sorcerer'
15.30-17.00
Shumon Basar: Paperback OS: 'The Book as Resilient Technology'

OVER DE SPREKERS

Margriet Schavemaker 
Margriet Schavemaker is kunsthistoricus, filosoof en mediaspecialist. Na eerder als universitair docent verbonden te zijn geweest aan de Universiteit van Amsterdam bij de afdelingen kunstgeschiedenis en mediastudies, is zij momenteel werkzaam als hoofd Collecties en Onderzoek bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Schavemaker heeft vele publicaties op haar naam over moderne kunst en de theorie van de moderne kunst, en heeft (al dan niet in samenwerking met anderen) ook verschillende bundels samengesteld (zoals Now is the Time: Art and Theory in the 21st Century (2009) en Vincent Everywhere: Van Gogh’s (Inter) National Identities (2010)). Zij is een gerenommeerd curator van spraakmakende evenementen en publieksprogramma’s.

Robert Shore 
Robert Shore is de creative director van het tijdschrift Elephant. Hij is al 20 jaar werkzaam als kunstjournalist en schrijft onder meer artikelen voor de Guardian en toneelrecensies voor Time Out en Metro. Ook heeft hij een serie programma’s voor BBC Radio 3 geproduceerd, waaronder een programma over de neusloze poet laureate Sir William Davenant. Verder is hij de auteur van Beg, Steal and Borrow, een boek over kopiëren en plagiaat in de kunstgeschiedenis; Post-Photography, een overzicht van hedendaagse kunstenaars die fotografie in hun werk gebruiken; en Bang in the Middle, een studie over de geschiedenis, tradities en folklore van de Engelse Midlands.

Gianluigi Ricuperati
Gianluigi Ricuperati is een schrijver, essayist en curator, woonachtig in Turijn. Enkele recente publicaties van zijn hand zijn 100 Global Minds (2016) en Mind Game (2017). Hij is directeur van de Domus Academy in Milaan en sinds 2015 ‘multidisciplinair curator’ van het culturele programma van de MIA Fair. Ook is hij de oprichter en directeur van het Institute for Production of Wonder. Dit instituut, met vestigingen in Turijn en Londen, levert consultancy-, onderzoeks- en communicatiediensten aan publieke en particuliere instellingen en bedrijven. Daarnaast is hij de bedenker en oprichter van Faust, het eerste centrum dat boeken weer nieuw leven wil inblazen en creatieve gemeenschappen in Turijn bijeen wil brengen.

Sara Blokland
Sara Blokland is beeldend kunstenaar, onderzoeker en curator. Ze woont en werkt in Amsterdam en heeft achtereenvolgens fotografie gestudeerd aan de Rietveld Academie, film en fotografie aan het Sandberg Instituut en Film and Photographic Studies aan de Universiteit Leiden. In haar werk als beeldend kunstenaar, curator en onderzoeker houdt zij zich voornamelijk bezig met fotografie en film, en onderzoekt zij de complexe rol van dit medium in relatie tot de (postkoloniale) culturele erfenis.

Gloria Wekker 
Gloria Wekker is een docent en schrijver die zich in haar werk voornamelijk richt op genderstudies en seksualiteit in de Afro-Caribische regio en diaspora. Zij is emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit aan de Universiteit Utrecht. Ook heeft zij als beleidsadviseur bij verschillende Nederlandse ministeries gewerkt waar zij adviezen gaf over onderwerpen als etnische minderheden, vrouwenemancipatie en gezondheidsbeleid. Enkele publicaties van haar zijn White Innocence: Paradoxes of Colonialism and Race (Duke University Press, 2016) en The Politics of Passion: Women's Sexual Culture in the Afro Surinamese Diaspora (Columbia University Press, 2006).

Imara Limon
Imara Limon is curator en programmamaker bij het Amsterdam Museum waar zij in 2016 de tentoonstelling Zwart Amsterdam samenstelde. Vanuit haar studies Moderne Kunst, Museumstudies en Culturele Analyse richt zij zich op de erfenis van het Nederlandse koloniale verleden in Nederland. Zo heeft zij samen met The Black Archives een tentoonstellingsprogramma samengesteld en heeft zij ook het museumprogramma New Narratives opgezet: interactieve museumrondleidingen vanuit uiteenlopende perspectieven waarin de narratieven van het museum worden herschreven. Daarnaast was Limon lid van het projectteam voor de New World Summit dat is opgericht door de kunstenaar Jonas Staal, en was zij de productiemanager van Frontier Imaginaries, een tentoonstellings- en onderzoeksproject dat is opgericht door curator Vivian Ziherl, met internationale tentoonstellingen en publicaties.

Tamar Shafrir
Rotterdam-based Tamar Shafrir is a writer and researcher in the extended field of design (including architecture, visual culture, technology, and fashion). Shafrir was born in Israel and grew up near Washington, D.C. I studied architecture at the University of Virginia and contextual design at the Design Academy Eindhoven. She currently works at Het Nieuwe Instituut as a design researcher in the R&D department and teaches at the Design Academy Eindhoven as a thesis advisor in the Contextual Design and Social Design master’s programmes.

Shumon Basar 
Shumon Basar is schrijver, denker en cultuurcriticus. Hij is samen met Douglas Coupland en Hans Ulrich Obrist co-auteur van het boek The Age of Earthquakes: A Guide to the Extreme Present. Ook is hij de samensteller van verschillende bundels, zoals Translated By, Cities from Zero en Hans Ulrich Obrist Interviews Volume 2. Hij is directeur van het Global Art Forum in Dubai en schrijft artikelen voor de tijdschriften Tank en Bidoun. Tevens is hij directeur van het Format-programma van de AA School, en lid van de ‘Thought Council’ van de Fondazione Prada en van de Curatorial Council van Art Jameel.