10 mei 2013

Visies op de tentoonstelling 'Communitas' van Aernout Mik
16:00 - 17:00 uur

Tijd
10 mei 2013, 14.00 tot 15.00

Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Voertaal: Engels
Toegang: entreeprijs Stedelijk Museum + 2,50 euro
Reserveren: noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

Kom in mei, juni en juli naar lezingen van vermaarde deskundigen op het gebied van de sociologie, politicologie en mediastudies over  werken uit de tentoonstelling  'Communitas', van Aernout Mik. Tot de sprekers in deze stedelijk | exhibition close-up reeks behoren prof. Ewald Engelen, Merijn Oudenampsen, prof. Patricia Pisters, dr. Irene Stengs en prof. Jean Tillie.

Elke spreker stelt een specifiek kunstwerk of een selectie van werken uit de tentoonstelling 'Communitas' centraal en relateert het aan zijn/haar eigen onderzoek. Door sprekers te benaderen van buiten het terrein van de kunstgeschiedenis en kunsttheorie streeft deze lezingenreeks naar een bredere interpretatie van Miks oeuvre. 
 
Programma:

Patricia Pisters

‘Image as Gesture: Notes on Aernout Mik’s Communitas and the modern political film’

Patricia Pisters is hoogleraar mediacultuur en filmwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In haar onderzoek houdt ze zich bezig met film-filosofische vraagstukken in relatie tot de neurowetenschappen.Ze is verbonden aan ASCA (Amsterdam School of Cultural Analysis), NICA (Netherlands Instititute for Cultural Analysis), RMeS (Research School for Media Studies) en lid van SCMS (Society for Cinema and Media Studies). Samen met Rosi Braidotti (Universiteit van Utrecht) organiseerde zij de derde International Deleuze Studies Conference 'Connect, Continue, Create', inclusief de Summer School 'Mille Gilles' en een dubbele kunsttentoonstelling 'The Smooth and the Striated'. Tijdens haar lezing benadert Pisters het werk van Aernout Mik vanuit de filmkritiek en verbindt zij zijn oeuvre met de ideeën van de Italiaanse filosoof Giorgio Agamben en de Franse cineast Robert Bresson.