31 mrt 2011

Tijd
31 mrt 2011, 17.30
Toegang
Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

- Move It! - 31 maart, 19.30 uur - middernacht
- 24 uur durende performance Kamagurka, 31 maart 12.00 – 1 april 12.00 uur

Locatie: Auditorium, museumcafé en galerieruimten, Temporary Stedelijk 2
Entree: Geldig museumkaartje
Taal: Engels
Reservering: Reservering is verplicht voor het avondprogramma op 31 maart. Voor de 24-uurs performance van Kamagurka is dit niet nodig. 

Tijdens de 24 uur durende performance van Kamagurka zijn alle museumzalen op de begane grond de hele nacht open!  

Mobiele technologie heeft het gezicht van de hedendaagse kunst drastisch veranderd. Veel kunstenaars en kunstinstellingen gebruiken smartphones, iPads en andere mobiele media voor het vernieuwen van hun methoden en het verkennen van nieuwe presentatie- en tentoonstellingsplatforms. Na het succes van de Play It! Avond in The Temporary Stedelijk, waarin gaming werd bekeken als nieuwe tool en strategie in de hedendaagse kunst, reikt Move It! @ TS2 een algemenere invalshoek aan: hoe verandert de baanbrekende technologie voor mobiele applicaties zowel de hedendaagse kunstproductie als de manier waarop we moderne en hedendaagse kunst beleven? 

Kamagurka

Het hoofdevenement van Move It! is een 24 uur durende performance van de bekende kunstenaar Kamagurka, die ter plekke werk maakt op zijn I-Pad. De schilderijen worden afgedrukt en meteen opgehangen in de galerieruimte waar hij zich bevindt. Je kunt de hele avond binnenlopen, het werk bekijken dat al wordt tentoongesteld, en meekijken over Kamagurka’s schouder en misschien wel ontdekken dat hij jou aan het tekenen is! Alle werk uit de 24-uurs performance wordt in het laatste half uur van de performance vernietigd. De volgende dag worden de werken op tabloidformaat in NRC Handelsblad gepubliceerd, als vergankelijk overblijfsel van het etmaal. 

Lezingen

Het lezingenprogramma start om 19.30. Hierin worden theorieën besproken over de invloed van mobiele technologie op de kunsten en op het kunstinstituut. Na de openingswoorden van Maarten Lens-Fitzgerald over het onderwerp van de avond geeft expert op het gebied van mobiele technologie Loic Tallon een lezing over de geschiedenis en toekomst van mobiele technologie in relatie tot de hedendaagse kunst en musea. Kamagurka vertelt vervolgens over zijn liefde voor de I-pad en Sander Veenhof geeft een korte presentatie over de geplande artistieke projecten voor AR op smartphones (bijvoorbeeld de augmented layering van de Biënnale in Venetië) en toekomstige ontwikkelingen op dit gebied, gevolgd door de presentatie van het nieuwe AR(t) project van Willem de Ridder voor het Stedelijk Museum.

Presentaties

Na de lezingen zijn de bezoekers welkom in het museumcafé en de tentoonstellingsruimten van TS2 om mobiele technologie in het museum direct te ervaren: behalve de 24 uur durende performance van Kamagurka laten verschillende kunstenaars hun mobiele mediakunstwerken zien, zoals Spacial Sound Sculpture, V2's Palm Top Theater, Paradiso Phone Expo, Lancel and Maat's Tele-trust en Flitser.org. Het Stedelijk zal tevens haar nieuwe ARtours projecten door Jan Rothuizen en Willem de Ridder presenteren.

Move It! wordt mogelijk gemaakt door het Stedelijk Museum Amsterdam, ARtours/agentschap.nl, de Keizer Karel Galerie (K2G) in Amstelveen, Fonds Innovatie Cultuuruitingen, Gemeente Amsterdam en NRC Handelsblad.

Programma:

Performance Kamagurka:
12.00 (31 maart) – 12.00 (1 april)

Lezingen in het Temporary Stedelijk 2 Auditorium:
19.30 Welkom door Hein Wils (projectmanager ARtours, Stedelijk Museum, Amsterdam)
19.35 Introductie door Margriet Schavemaker (Hoofd Collecties en Onderzoek, Stedelijk Museum, Amsterdam)
19.45 Future Vision, door Maarten Lens-Fitzgerald (directeur, LAYAR, Amsterdam)
20.00 Lezing door Loic Tallon (Pocket-Proof, Londen en Parijs)
20.20 State of the AR(t), door Sander Veenhof (kunstenaar, Amsterdam)
20.30 Interview met Kamagurka (kunstenaar, Gent) door Els Ottenhof (financieel directeur, Cobra Museum, Amstelveen)
20.45 Opening Stedelijk AR(t), door Willem de Ridder (kunstenaar, Amsterdam)
21.00 Einde lezingen

Presentaties in het tijdelijke museumcafé:
21.00 Project- en kunstpresentaties
Met:
- Spacial Sound Sculpture
- V2's Palm Top Theater
- Paradiso Phone Expo
- Lancel and Maat: Tele-trust
- Flitser.org
- FrustratAR door Sander Veenhof
- Stedelijk AR(t) project door Willem de Ridder
- Stedelijk AR(t) project (verbeterde versie) door Jan Rothuizen
24.00 Einde

24-uurs iPad-performance Kamagurka
van
31 maart 12 uur – 1 april 12 uur

Tijdens de 24 uur durende performance van Kamagurka zijn de zalen op de begane grond de hele nacht open!

Het hoofdevenement van Move It! is een 24 uur durende performance van Kamagurka, die daarmee fysiek uiting geeft aan het thema van de avond. Donderdag 31 maart begint hij om 12 uur op een iPad te werken, in een naast het auditorium gelegen ruimte die dienst doet als atelier. De werken worden direct afgedrukt, opgespannen en opgehangen in dezelfde zaal, zodat het publiek getuige kan zijn van een gestaag groeiende tentoonstelling.

Vrijdag 1 april vlak voor 12 uur zal Kamagurka de gemaakte prints publiekelijk vernietigen met een grote tuinshredder. De volgende dag publiceert NRC een groot deel van de werken in een speciale bijlage, als vergankelijk overblijfsel van de performance. De snippers worden vervolgens verbrand in de tuin van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam en verdeeld over acht door Kamagurka ontworpen urnen die vanaf 16 april onderdeel zijn van het kunstproject Het Transparante Lichaam. Zo krijgt het werk steeds in andere vorm een nieuw leven.

Multitalent Kamagurka (artiestennaam van Luc Zeebroek, geboren 1956) is bekend van zijn cartoons voor vele (inter)nationale media, waaronder NRC, Vrij Nederland, HP/De Tijd en HUMO, zijn radio- en tv-programma’s, toneelstukken en stripboeken. Als beeldend kunstenaar, geschoold aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Gent, had hij tentoonstellingen in het Stedelijk Museum (in 2002, op uitnodiging van Rudi Fuchs), Museum Jan van der Togt, Amstelveen (2010) en in diverse Belgische galeries en musea.

Door in deze performance zonder vooropgesteld plan en onafgebroken te werken, brengt Kamagurka zichzelf in een creatieve flow – een voortzetting van eerdere experimenten, waarbij hij een jaar lang elke dag een groot werk schilderde, of elke 2 minuten een nieuw werk, later nog verkort tot één minuut. Het proces is hierbij belangrijker dan het eindresultaat, en met de vernietiging van de werken wordt uiteindelijk de materie losgelaten – elementen die overeenkomsten vertonen met het boeddhisme.

De performance gaat ook over transformatie: van immaterieel idee naar een digitale weergave op de iPad, naar materialisatie door te printen op papier, vervolgens het shredden en verbranden. Kamagurka roept met de performance allerlei vragen op over tijd, vergankelijkheid, de eeuwigheidswaarde van kunst, materie versus transformatie, en mobiliteit en onthechting. Is kunst alleen waar te nemen op een museumwand of ook op een iPad? Wat blijft er over van een performance? En wat kunnen (of moeten) kunstenaars en musea met mobiele en vergankelijke praktijken als iPad en internet?

Het publiek kan de performance op de voet volgen: donderdag 31 maart is tot 24 uur het gehele museum geopend, na middernacht alleen de begane grond, waar Kamagurka werkt. Move It! en de performance zijn gratis toegankelijk, op vertoon van entreebewijs museum. 

Korte biografieën van de overige sprekers van Move It!:

Maarten Lens-Fitzgerald ontwikkelt online strategieën en campagnes voor bedrijven sinds de opkomst van het internet in 1993. Sinds 2007 heeft hij verschillende bedrijven (mede)opgestart in de mobile industry, zoals Mobile Monday Amsterdam en SPRXmobile. In 2008 werd hij bekend als patient 2.0, toen hij zijn ervaringen van zijn strijd tegen kanker deelde op het web. In 2009 lanceerde SPRXmobile de augmented reality applicatie Layar, waarvan hij nu General Manager is.

Willem de Ridder is naast radiomaker, tijdschriftenmaker en beroemd verhalenverteller, een internationaal bekende kunstenaar van de Fluxusbeweging uit de jaren ´60. De Ridder was betrokken bij de oprichting van diverse tijdschriften, zoals Hitweek, Aloha, Fanatic en tegenwoordig De Willem de Ridderkrant. Daarnaast stond hij aan de wieg van Paradiso, Fantasio (Kosmos) de Melkweg, en andere kunst- en cultuurinitiatieven in Nederland en daarbuiten. 

Margriet Schavemaker is kunsthistoricus, filosoof en mediatheoreticus. Na haar docentschap kunstgeschiedenis en mediaopleidingen aan de Universiteit van Amsterdam is zij nu Hoofd Wetenschappelijk Onderzoek en Collecties bij het Stedelijk Museum Amsterdam. 

Loic Tallon is creatief directeur van Pocket-Proof, een digitaal consultancy bedrijf gespecialiseerd in mobile visitor experiences. Hij is co-redacteur van een van de meest toonaangevende boeken op dit gebied: Digital Technologies & the Museum Experience: Handheld Guides and other media (Alta Mira Press, 2008) – en heeft mobiele systemen ontworpen voor musea over de hele wereld.

Sander Veenhof verkent de scheidslijnen tussen de virtuele en de fysieke wereld en schept nieuwe werelden, onder meer met Augmented Reality. Een virtuele guerrilla expositie in het MoMA in oktober 2010 was een exemplarische manifestatie daarvan. Veenhof's materie is niet tastbaar, maar wel echt. Zijn creaties laat hij achter in de virtuele publieke ruimte, dikwijls met permanente implicaties voor de fysieke werkelijkheid.

Hein Wils is projectleider en new media expert. Hij heeft ruime ervaring in het initiëren en begeleiden van innovatieve projecten op het snijvlak van kunst, media en technologie. Op dit moment is hij projectleider ARtours bij het Stedelijk Museum Amsterdam. 
__________

Move It! wordt georganiseerd door Stedelijk Museum ARtours en gesteund door AgentschapNL: Fonds Innovatie Cultuuruitingen. 

De 24-uurs performance van Kamagurka is een samenwerkingsverband tussen het Stedelijk Museum Amsterdam, Keizer Karel Galerie (K2G), Amstelveen en NRC Handelsblad.

Sponsors: Dirk Vermeiren/StudioLine, HP, Nautasign, Probo/Sign Printing en Marc Coucke.