Gallery talks — 14 feb 2018

In de periode januari-februari 2018 organiseert het Stedelijk Museum op de woensdagmiddag een aantal Gallery Talks van curatoren, kunstenaars en critici door de tentoonstelling Jump into the Future – Art from the 90's and 2000's. The Borgmann Donation. In de vorm van rondleidingen, steeds met een persoonlijke selectie van werken, licht elke Gallery Talk de tentoonstelling toe vanuit een ander perspectief.
Prijs
€3,- (exclusief entreeticket)
Locatie
Verzamelen entreegebied, daarna in de tentoonstelling
Tijd
14 feb 2018, 16.00 tot 17.00
Taal
Engels
Toegang
Tickets 14 feb

Sjoukje van der Meulen, assistent professor moderne en hedendaagse kunst (Universiteit Utrecht), verzorgt de derde Gallery Talk in deze reeks. Zij zal een aantal door haar gekozen kunstwerken bespreken in het licht van bredere ontwikkelingen in de jaren 1990 en 2000 en de term ‘postmodernisme’, die met deze periode samenvalt.

De omvangrijke tentoonstelling van werken van de Duitse verzamelaar Thomas Borgmann omvat werk van onder meer Cosima von Bonin, Matt Mullican, Lucy McKenzie, Jutta Koether, Paulina Olowska, Wolfgang Tillmans, Christopher Williams, Cerith Wyn Evans en Heimo Zobernig. Het gaat om een schenking, een aankoop en een langdurig bruikleen. De schenking is de op één na grootste in de geschiedenis van het museum. Jump into the Future is te zien in alle dertig zalen op de bovenverdieping rondom de historische trap.

Jack Goldstein, The Jump, 1978. © The Estate of Jack Goldstein
Jack Goldstein, The Jump, 1978. © The Estate of Jack Goldstein
Sjoukje van der Meulen,  foto; Scarlett Hooft-Graafland
Sjoukje van der Meulen, foto: Scarlett Hooft-Graafland

MEER OVER DE SPREKER

Sjoukje van der Meulen is assistant professor moderne en hedendaagse kunst aan de afdeling Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht. Ze heeft vijftien jaar in de  Verenigde Staten gewoond (1997-2012), waar ze haar PhD behaalde aan Columbia University (New York). Ook werkte zij als visiting assistant professor aan de University of Illinois at Chicago en de University of Oregon. Haar vakgebied is hedendaagse kunstgeschiedenis en kunsttheorie, gecombineerd met onderzoek naar globalisering en mediastudies, met name nieuwe media en digitale cultuur.

In het midden van de jaren 90 was Sjoukje actief als curator, redacteur en criticus van Metropolis M, het Nederlandse tijdschrift voor hedendaagse kunst. Als deelnemer aan de eerste editie van de internationale curatorenopleiding van Stichting de Appel was ze co-curator van de tentoonstelling Shift (1995), die kunstenaars als Douglas Gordon, Pierre Huyghe en Rirkrit Tiravanija in Nederland introduceerde en in veel opzichten nauw aansloot bij andere artistieke stromingen, zoals Relational Art, Young British Art en de generatie van kunstenaars in de tentoonstelling Jump into the Future - Art from the 90's and 2000's.