Events — 27 mei 2016

Ter ere van de opening van de tentoonstelling Opwinding – Een tentoonstelling van Rudi Fuchs en ter gelegenheid van de Amsterdam Art Fair,  gaan oud-directeur van het Stedelijk Museum Rudi Fuchs (directeur van 1993 tot 2003), en Hoofd Collecties Bart Rutten (Stedelijk Museum) met elkaar in gesprek over museumcollecties. 

Prijs
Museum Entreebewijs (gratis t/m 18 jaar en met museumkaart)
Locatie
Stedelijk Museum, ingang beneden zalen
Tijd
27 mei 2016, 17.30 tot 18.30
Taal
English
Toegang
RSVP: Niet nodig

Ze staan stil bij de volgende vragen: Welke keuzes werden er gemaakt door Rudi Fuchs? Hoe hebben deze keuzes geleid tot verschillende clusters kernen in de collectie van het Stedelijk? Werd er toen gebroken met oude opvattingen over verzamelen? En wat zijn nu de heersende opvattingen binnen musea over hun verzamelbeleid? Het gesprek wordt gemodereerd door Manager Educatie, Interpretatie en Publicaties Margriet Schavemaker (Stedelijk Museum).

PROGRAMMA

19.30 – 19.45 welkom door Margriet Schavemaker
19.45 – 20.15 gesprek tussen Rudi Fuchs en Bart Rutten
20. 15 – 20.30 vragen, moderatie: Margriet Schavemaker

MEER OVER DE SPREKERS

Bart Rutten is Hoofd Collecties bij het Stedelijk Museum en conservator van de tentoonstelling Opwinding – Een tentoonstelling van Rudi Fuchs. Bart werkt sinds 2008 bij het Stedelijk Museum, waar hij begon als Conservator Beeldende Kunst. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de collectieopstelling en de grote Malevich tentoonstelling in 2013. Sinds begin 2015 is hij als Hoofd Collecties en verantwoordelijk voor het behoud en beheer van de collectie, het depot, de restauratieateliers en het aankoopbeleid. 

Rudi Fuchs blikt met de tentoonstelling Opwinding terug op zijn periode als museumdirecteur bij het Stedelijk (1993-2003) en andere Nederlandse musea. Voor het Stedelijk Museum verwerft hij vooral Duitse en Zuid-Europese schilderkunst en minimal art. Vanwege zijn werk voor het Stedelijk Museum maar ook voor andere musea (Van Abbemuseum in Eindhoven, Gemeentemuseum Den Haag) heeft hij uiteindelijk een grote bijdrage geleverd aan de gehele Collectie Nederland. In de tentoonstelling zijn topstukken te zien van zijn aankopen van onder anderen Georg Baselitz, Jan Dibbets, Tracey Emin, Gilbert & George en Damien Hirst.

Margriet Schavemaker trad na een academische carrière aan de Universiteit van Amsterdam in 2009 in dienst bij het Stedelijk Museum Amsterdam waar zij werkzaam is als Manager Educatie, Interpretatie en Publicaties. Zij schrijft over hedendaagse kunst en theorie, organiseert lezingen en debatten (o.a. Facing Forward. Art and Theory from a Future Perspective (2011-2102)) en maakt tentoonstellingen waarin geschiedenis en archiefonderzoek een belangrijke rol spelen (o.a. ZERO: Let Us Explore the Stars in 2015 en Jean Tinguely Machinespektakel in 2016).