Filmvertoning en Q&A: Carlos Motta
Events — 5 aug 2016
Videowerk van opkomende en gevestigde kunstenaars worden gedurende de zomer getoond in het Teijin Auditorium van het Stedelijk Museum Amsterdam. Elk weekend zal een andere selectie doorlopend te zien zijn op zaterdag & zondag (10:00 – 17.30u). Tijdens de Friday Night van 5 augustus is er na afloop van de filmvertoning een Q&A met kunstenaar Carlos Motta.
- Prijs
- Toegang: 15 E volwassenen / 7,50 studenten / gratis met museumkaart, Vrienden-pas en YS pas
- Locatie
- Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
- Tijd
- 5 aug 2016, 17.00 tot 18.30
- Taal
- Engels
- Toegang
- tickets Reserveren noodzakelijk
5 – 7 augustus 2016:
EuroPride: Carlos Motta
Nefandus Trilogy
2013
Met dank aan de kunstenaar
Over Nefandus Trilogy
Carlos Motta's Nefandus Trilogy (2013) is een driedelig visueel essay, bestaande uit de delen Nefandus, Naufragios en La visión de los vencidos. In deze trilogie beschouwt Motta het pre-koloniale en koloniale erfgoed van Zuid-Amerika, voornamelijk met betrekking tot opvattingen over (homo)seksualiteit. Motta belicht verhalen uit geschiedenissen die onder de invloed van religieuze en morele onderdrukking nooit verteld of opgeschreven zijn. Ze werden veroordeeld als gruwelijke zonden ('pecados nefandos’) door de katholieke kolonisator: Europese kolonisten en evangelische missionarissen verboden ‘sodomie’ en maakten van inheemse seksuele rituelen tussen leden van hetzelfde geslacht strafbare misdaden. Hierdoor veranderde de houding van de inheemse bevolking ten overstaan van seksualiteit ingrijpend. In het eerste deel van de trilogie zoeken een Spaans-sprekende en een autochtone man tijdens een kanotocht op de Don Diego-rivier in Colombia naar aanwijzingen over dit verborgen verleden in het landschap. Het tweede deel van de trilogie is op een soortgelijke manier gefilmd: de camera lijkt te 'zoeken' naar sporen van geschiedenis – dit keer in het centrum van Lissabon, waar in de 17e eeuw een Portugese man, Luiz Delgado, werd gemarteld en berecht door de Inquisitie voor het aangaan van homoseksuele relaties. La visión de los vencidos (The Defeated) vertelt een verhaal dat mondeling van generatie op generatie is overgegaan: tijdens een tocht door de jungle vertelt een autochtone slaaf over de executie van mannen die deelnamen aan een collectief homo-erotisch ritueel.
Q&A MET DE KUNSTENAAR
Op vrijdag 5 augustus zal Carlos Motta in gesprek gaan over dit werk met Stedelijk Museum conservator Martijn van Nieuwenhuyzen.
MEER OVER DE KUNSTENAAR
Carlos Motta (1978, Bogotá) is een Colombiaanse multidisciplinaire kunstenaar in opkomst die gevestigd is in New York. Zijn werk is gericht op de geschiedenis van queer culture en seks- en genderpolitiek, specifiek met betrekking tot onderdrukte geschiedenissen, gemeenschappen en identiteiten. Motta’s werk werd getoond in internationale instellingen als Tate Modern (Londen), The New Museum, het Guggenheim Museum en MoMA / PS1 Contemporary Art Center (New York) en Witte de With (Rotterdam). Motta was gastredacteur van de editie “(Im)practical (Im)possibilities” van het tijdschrift e-flux over hedendaagse queer kunst en cultuur (april 2013). In 2014 ontving hij de Future Generation Art Prize van het Pinchuk Art Centre in Kiev, Oekraïne.
Zijn Nefandus Trilogy (2013) werd vertoond op verschillende festivals, zoals het International Film Festival Rotterdam (2014) en het 10de Xposed International Queer Film Festival in Berlijn (2015). In 2013 werd Nefandus Trilogy bekroond met de Catalonia Rambles Award.
Q&A met de kunstenaar
Na afloop van de filmvertoning zal kunstenaar Carlos Motta in gesprek gaan over dit werk met Stedelijk Museum conservator Martijn van Nieuwenhuyzen.
Martijn van Nieuwenhuyzen is sinds 1995 curator in het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij organiseerde diverse solotentoonstellingen, bijvoorbeeld van Gabriel Orozco, Gilbert & George, Tino Sehgal, Wolfgang Tillmans, De Rijke/De Rooij en Isa Genzken, en groepstentoonstellingen zoals Wild Walls (1995), Peiling 5 (1996) en Beyond Imagination (2012). Van 1999 tot 2006 was hij hoofd van het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA) en van 2000 tot 2003 was hij associate director tentoonstellingen van het Institute of Contemporary Arts (ICA) in Londen. In 2005 was hij curator van de filminstallatie Mandarin Ducks, van De Rijke/De Rooij, voor het Nederlandse paviljoen van de 51ste Biënnale van Venetië.
Van Nieuwenhuyzen is betrokken geweest bij verschillende projecten en tentoonstellingen met queer en gay-gerelateerde onderwerpen. In het kader van de activistische Commitment-tentoonstellingen die het Stedelijk ten tijde van de aids-crisis begin jaren 90 organiseerde, maakte hij onder andere een presentatie van de affiches van Félix González-Torres en toonde hij de film Blue van Derek Jarman. Later initieerde hij de tentoonstelling From the Corner of the Eye(1998), die kunst toonde waarin de homoseksuele of queer blik op onverwachte wijze wordt gearticuleerd en in relatie treedt tot de andere betekenislagen van een kunstwerk. De tentoonstelling werd georganiseerd in verband met de Amsterdam Gay Games (1998), waarvoor Van Nieuwenhuyzen kunstenaars als Bhupen Khakhar, Robert Wilson, Catherine Opie en Wolfgang Tillmans vroeg affiches te ontwerpen, die door de stad verspreid werden.
ALLE ZOMER FILMS
Jan Dibbets
Pandora's Box: Jan Dibbets on Another Photograpy
Bruikleen van Paris Musées en Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris
Data: 1 – 3 juli 2016
Zachary Formwalt
An Unknown Quantity
2015
Aangekocht voor de SMA collectie in 2015
Data: 8 – 10 juli 2016
Rudi Fuchs
Een selectie van werken uit de collectie
Aangekocht door het SMA in 1993 – 2003
Data: 15 – 17 juli 2016
EuroPride 2016
Een selectie van werk uit de collectie
Aangekocht door het SMA
Data: 22 – 24 juli 2016
EuroPride:Zanele Muholi
Difficult Love
2010
Bruikleen van STEVENSON Kaapstad en Johannesburg
Data: 29 – 31 juli 2016
Stedelijk Zomer Films is onderdeel van de Stedelijk Friday Night