Dwars door het Stedelijk – After Six
Meer dan Malevich
Events — 2 dec 2022
Op vrijdagavond 2 december brengt het Stedelijk een ode aan Malevich, een van de wegbereiders van de abstracte kunst, en een van de belangrijkste kunstenaars in onze collectie. We vieren zijn kunst – én we staan stil bij veranderende inzichten vanuit maatschappelijke ontwikkelingen.
- Prijs
- Standaard: € 9,95 – Gereduceerd: € 7,50 (Studenten, CJP, Vrienden, Museumkaart, Stadspas, ICOM of ander geldig toegangsbewijs) – T/m 18 jaar: Gratis
- Locatie
- Stedelijk Museum Amsterdam
- Tijd
- 2 dec 2022, 18.30 tot 22.00
- Taal
- Nederlands en Engels
- Toegang
- Let op! Dit evenement is uitverkocht.
Je kunt deze avond naar binnen via de historische entree aan de Paulus Potter straat.
Want geboren in Kyiv uit Poolse ouders, heeft Malevich altijd te boek gestaan als een Russische kunstenaar. Dat beeld behoeft bijstelling, zeker met oog op de huidige ontwikkelingen in deze regio. Een gesprek over cultuurpolitiek, verschuivende inzichten, en de westerse blik.
Verwacht gesprekken met kunstkenners, hedendaagse kunstenaars en experts van het museum.
Wil je kennis maken met de krachtige beeldtaal van Malevich? Dat kan tijdens Meet the Masters, de Speed Tour en de workshop. Wil je meer weten over Malevich en hoe vandaag over Russische cultuurpolitiek wordt nagedacht? Dat kan tijdens de boekpresentatie, de Gallery Talk en de lezing van Frank van Lamoen.
To the Suprematist, the visual phenomena of the objective world are, in themselves, meaningless; the significant thing is feeling.
Programma
- 18.30
- Inloop
Let op! Je kunt deze avond naar binnen via de historische entree aan de Paulus Potter straat. - Doorlopend
- Tentoonstelling: 'Yesterday Today'
Speedtours over Malevich (NL/EN) - Doorlopend
- Workshop: Abstraheren kun je leren (NL/EN)
Zadelhoff Café open voor drankjes - 18.45
- Welkom
- 19.00 – 19.50
- Meet the Masters: Kazimir Malevich (NL/EN)
Met o.a.: Sjaron Minailo, Rein Wolfs, Sarah Sluimer, Robbie Schweiger
Door: Mirthe Frese - 19.15
- Gallery Talk: Katerina Sidorova over 'Meer dan Malevich' (EN)
- 20.00 – 20.30
- Boekpresentatie: Beginning in the Middle: Conversations on the Post-Soviet (EN)
- 20.40 – 21.10
- Lezing: Frank van Lamoen - 'Van Repin tot Malevich' (NL)
- 20.45
- Gallery Talk: Katerina Sidorova over 'Meer dan Malevich' (EN)
- 21.00 - 21.15
- Muziek: OMFO (Our Man From Odessa)
- 22.00
- Museum sluit
Programma in detail
Meet the Masters: Kazimir Malevich
19.00 – 19.50 uur, zaal 0.7
Tijdens het maandelijkse Meet the Masters programma maak je kennis met het werk van één invloedrijke kunstenaar. Dit keer is dat Kazimir Malevich. Malevich maakte deel uit van wat nu de avant-garde van Kyiv wordt genoemd en stond aan de wieg van een nieuwe stijl: het suprematisme. Met diverse gasten bekijken we het werk van Malevich en andere mannelijke en vrouwelijke kunstenaars uit zijn tijd - vanuit een historisch, cultuurpolitiek, en artistiek perspectief. Hoe bekijk, bespreek en toon je kunst vanuit huidige inzichten zonder het plezier van kijken naar kunst te ontnemen?
Met o.a. opera-regisseur Sjaron Minailo, schrijver Sarah Sluimer, directeur van het Stedelijk Museum Rein Wolfs, Stedelijk-onderzoeker Robbie Schweiger en muziek. Dit programma wordt samengesteld en gepresenteerd door Mirthe Frese.
Sjaron Minailo
Sjaron Minailo is muziektheater en operaregisseur werkzaam in Nederland en elders in Europa. Naast zijn artistieke werk vervult hij de rol van artist-curator bij het Opera Forward Festival van de Nationale Opera en is hij tevens artistiek leider van de tijdelijke masterprogramma Re:master Opera aan het Sandberg Instituut. Als kunstenaar is Minailo bezig met verschillende vormen van opera in relatie tot andere kunstvormen, zowel online als offline en met verschillende media waarbij muziek ten alle tijden de drijfveer van het werk is. Recente werken van Minailo zijn Notwehr in opdracht van de Biënnale van Venetië (2022), de gesproken opera podcast EVA (2021) en de animatie opera Undine (2021).
Sarah Sluimer
Sarah Sluimer (1985) is schrijver en wekelijkse columnist voor NRC. Afgelopen jaar schreef ze voor DNO de opera I Have Missed You Forever. Ook schreef ze twee romans: Keizer (2018) en De Stilte (2020). Volgend jaar maakt ze een muziektheatervoorstelling bij Orkater.
Robbie Schweiger
Robbie Schweiger is slavist en kunsthistoricus, en als onderzoeker verbonden aan het Stedelijk Museum Amsterdam. Schweiger’s onderzoek naar kunst uit Rusland en de (voormalige) Sovjet-Unie voor het Stedelijk Museum leidde uiteindelijk tot de publicatie Beginning in the Middle: Conversations on the Post-Soviet (Jap Sam Books, 2022), die hij samen met kusthistoricus en jurist Elsbeth Dekker schreef.
Rein Wolfs
Rein Wolfs is sinds eind 2019 directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Wolfs (Hoorn, 1960) bouwde een indrukwekkende carrière op, met name in het Duitse taalgebied. Sinds 2013 is hij directeur van de Bundeskunsthalle in Bonn, een instituut dat hij na een moeilijke periode tot een groot succes wist te maken. Eerder was hij artistiek directeur van Kunsthalle Fridericianum in Kassel, hoofd presentaties in Museum Boijmans Van Beuningen en directeur van het Migros Museum für Gegenwartskunst in Zürich. In 2003 stelde hij de Nederlandse inzending samen voor de Biënnale van Venetië.
Mirthe Frese
Mirthe Frese is moderator, schrijver en programmamaker. In 2018 schreef en speelde ze voor Theater Na de Dam haar eerste solovoorstelling, Retourtje Polen. Momenteel schrijft ze haar debuutroman (Nijgh & Van Ditmar). Of ze nu schrijft, theater maakt, een debat leidt of een programma samenstelt, haar uitgangspunt is altijd om een diversiteit aan verhalen, geschiedenissen en meningen bij elkaar te brengen.
Speed tours (NL/EN*)
Start in Audi zaal
Sluit aan bij een van de 20-minuten durende speed tours en ontdek samen zowel de rust als de beweging in de 2D-schilderijen van Kazimir Malevich.
Workshop: abstraheren kun je leren
Doorlopend, Audi zaal
Malevich beheerste met zijn zwarte vierkant de kunst van het weglaten als geen ander. Toets jezelf aan deze meester en ga zelf aan de slag, maak je eigen compositie en laat zoveel mogelijk weg om tot een zo sterk mogelijk beeld te komen.
GALLERY TALKS: KATERINA SIDOROVA OVER 'MEER DAN MALEVICH' (EN)
Start in de Audi Zaal
Sluit aan bij een van de Gallery Talks en ga samen met een klein groepje, onder leiding van een expert, dieper in op werk van Malevich’ tijdgenoten die bijdroegen aan de ontwikkeling van het suprematisme zoals Olga Rozanova of Natalia Sergeevna Goncharova.
BOEKPRESENTATIE: BEGINNING IN THE MIDDLE (EN)
20.00 – 20.30, Audi Zaal, 0.1
Elsbeth Dekker (kunsthistoricus en jurist) en Robbie Schweiger (slavist en kunsthistoricus, verbonden aan het Stedelijk Museum Amsterdam) presenteren hun boek Beginning in the Middle: Conversations on the Post-Soviet (Jap Sam Books, 2022). De publicatie bevat een verslag van gesprekken die zij voerden met kunstenaars die werken vanuit een post-Sovjet context, over het verband tussen kunst en het proces van (de)kolonisatie in landen in de Kaukasus en Centraal-Azië. Tijdens de boekpresentatie vervolgen ze een aantal van deze gesprekken.
De publicatie bevat bijdragen van: Umida Akhmedova, Babi Badalov, Saodat Ismailova, Gulnara Kasmalieva & Muratbek Djumaliev, Taus Makhacheva, Yerbossyn Meldibekov, Almagul Menlibayeva, Maria Mkrtycheva, Furqat Palvan-Zade, Alexander Ugay.
LEZING: 'VAN REPIN TOT MALEVICH' DOOR FRANK VAN LAMOEN (NL)
In 1958 slaagden directeur Willem Sandberg en kunsthistoricus Hans Jaffé erin om een collectie schilderijen, gouaches, tekeningen en leskaarten te verwerven die Kazimir Malevich in 1927 had achtergelaten in Berlijn. Daarmee werd voor het eerst werk aangeschaft van een kunstenaar die uitsluitend in Kyiv, Moskou en St. Petersburg had gewerkt. Het Stedelijk was eerder vertrouwd met Kandinsky, Lissitzky, en Chagall die in Europese steden als München, Berlijn, en Parijs hadden gewoond.
Frank van Lamoen, wetenschappelijk medewerker bij het Stedelijk Museum, geeft met deze lezing een overzicht van wat er te zien was aan kunst uit Rusland, Belarus en Oekraïne in het Stedelijk voor 1927. Dat waren veelal werken die wel werden getoond maar niet gekocht. Frank laat zien in welke context van vanuit welke perspectieven deze werken werden bekeken. Op deze manier toont hij aan dat de geschiedenis van kunstwerken onvolledig is zonder de geschiedenis van de subjectieve attitudes waarmee ze worden benaderd.
Muziek: OMFO
21.00 - 21.00, Zadelhoff Café
OMFO zorgt vanavond voor een intieme muzikale sessie. Deze vier letters staan voor ‘Our Man From Odessa’, de artiestennaam van German Popov. Hij is verzamelaar van traditionele instrumenten die voornamelijk uit de voormalige Sovjet republiek stammen. Sinds het eind van de jaren tachtig woont hij in Amsterdam waar hij met verschillende bands optreedt en muziek opneemt.
TENTOONSTELLING: YESTERDAY TODAY
Yesterday Today toont de kunst en vormgeving uit de collectie van het Stedelijk van circa 1880 tot 1950. Meer dan driehonderd kunstwerken laten zien dat er niet één kunstgeschiedenis bestaat, maar dat er vele perspectieven zijn. Bekende artistieke bewegingen komen aan bod, zoals de Amsterdamse School, functionalisme, De Stijl, Bauhaus, CoBrA en de avant-garde rondom Kazimir Malevich en Olga Rozanova. Door bekende werken samen te tonen met minder bekende hoogtepunten komen er andere verhalen aan de oppervlakte.
Dwars door het Stedelijk – After Six is samengesteld door de afdeling Educatie & Inclusie van het Stedelijk Museum Amsterdam.
Meet the Masters wordt mogelijk gemaakt door MasterCard
Dwars door het Stedelijk – After Six is mede mogelijk gemaakt door Zadelhoff Cultuurfonds
Eerdere edities: deze mensen gingen je voor
22 april 2022 – Fabulous Fabrics: Sheila Hicks
DJ & Talk met Eben Badu van The New Originals, workshop textielverven met Roua AlHalabi, Meet the Masters: Sheila Hicks met Yuki Kho, Neil Fortune, Roua AlHalabi Rosa Smits, Carlijn Kingma en performance van Darius Dolatyari-Dolatdoust en performance lecture van de Feministische Handwerk Partij.
13 mei 2022 – Digital Reality: Hito Steyerl
Stewww Sounds met DJ Zoë Janice, host Jennifer Muntslag, Blikopener Speed Tours, Laktastisch Nail Art, solo-performance van Pink Oculus, performance van Jordan Achiano en Iza Awad, Meet the Masters: Hito Steyerl met Manique Hendricks, Iza Awad en Stephanie Pan, metaverse showcase met Shaquille Veldboom en winnaar kunstbende 2022: Rens Schwering.
17 juni – Colorful Atlantis: Henri Matisse
DJ Covergirl Sunny, mairmaid hair make-over door Pascal van Hier en Dhaar, Meet the Masters: Henri Matisse met Abdelkader Benali, Karmit Fadael, Michelle Amo en Monica Marchesi en performance van La Isla Bonita.
1 juli – Van Free Heri Heri tot El Anatsui
Free Heri Heri For All met KIP Republic, DJ Nathifa, host: Dionne Verwey, live muziek: Bnnyhunna, performance van Christian Yav, Meet the Masters: El Anatsui met Rein Wolfs, Kenneth Aidoo, Nana Fofie en Olivier van Beemen.
26 augustus 2022 – It's our F***ing Backyard
DJ Pokkoehontas, interview Elisa van Joolen, Chihiro Geuzebroek en Raki Ap over climate justice, Meet the Masters of Materials met Mounir Samuel, Basse Stittgen en Joana Schneider, en kledingruil met Lena Library.
7 oktober 2022 – See for Yourself!
DJ LORI, tattoo art @ikwileentattoo, performance Thais di Marco and friends, kijken met Euge Louisa naar Imran Mir en Meet the Masters met Cathelijne Blok, Hans Timmermans, Marieke van Wildenberg e.a..