Performance — 24 jan 2020

In samenwerking met Festival WhyNot presenteert het Stedelijk Museum DRIFT, een nieuwe meertalige performance van Jennifer Tee waarin dichters reageren op de groeiende klimaatcrisis.

Prijs
Entreebewijs museum + €3,-
Locatie
Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
24 jan 2020, 19.00 tot 19.30
24 jan 2020, 20.30 tot 21.00
Toegang
We adviseren u om tenminste 10 minuten voor aanvang van het programma aanwezig te zijn. Na aanvang worden bezoekers niet meer toegelaten tot de performance. Van bezoekers wordt verwacht dat ze de gehele performance bijwonen.

De inspiratie voor DRIFT komt voort uit eco-poëzie, een genre waarin dichters reageren op de groeiende klimaatcrisis. Dit doen zij door middel van hun taalgebruik, waarbij ze ecologische processen zoals recycling en kringloop nabootsen. In samenwerking met dichter Jane Lewty verzamelde Tee een aantal gedichten en romans - getiteld de "Eco-Poetics Stack of Books" - die zich richten op de kwetsbare relatie tussen natuur en cultuur, taal en perceptie, schoonheid en vernietiging. Lewty bracht deze publicaties samen tot een nieuwe collage van gedicht-teksten, die hardop worden voorgelezen door artiesten van verschillende nationaliteiten, elk in een andere taal. De choreografie is ontwikkeld in samenwerking met Marjolein Vogels, een van de directeuren van WhyNot Festival. Tegen de door Tee ontworpen achtergrond in het Teijin Auditorium van het Stedelijk Museum, onderzoekt DRIFT de rol die taal speelt in kwesties van landrechten, nationaliteit, verbondenheid en ecologie.

Jennifer Tee, Drift, 2019
Jennifer Tee, Drift, 2019

Taal is een systeem waardoor we onszelf ontdekken en waaraan we onze identiteit ontlenen, zowel als individu als collectief als samenleving. Taal speelt al lang een centrale rol in de praktijk van Jennifer Tee. Zowel in de vorm van schrijfsystemen zoals alfabetten of pictografische karakters, als die van lichaamsbeweging of "lichaamstaal"; communicatie in zijn vele vormen is van primair belang voor Tee. Dit wordt zichtbaar in haar beeldende- en choreografische praktijken. Bovendien, terwijl de politiek ons door middel van taal bereikt, schuilt er in taal zelf ook een politiek aspect: in een tijd van toenemende globalisering leidt kolonisatie tot het verlies van land en taal. Dit gegeven toont een verontrustende opmars naar culturele homogenisering. Tee stelt voor dat een nieuwe poëtische taal nodig is om de intersectionele relatie tussen de klimaatcrisis en de toegenomen impact ervan op gemarginaliseerde gemeenschappen te bespreken.

OVER JENNIFER TEE

Het oeuvre van Jennifer Tee bestaat uit sculptuur, installatie, performance en collage. Haar werk is een verkenning van een continue dialoog tussen materiële experimenten en filosofische reflectie. Ze werkt vaak met geladen culturele artefacten en symbolen en opent dialogen tussen esoterische ideeën en hun materialiteit. Deze objecten roepen associaties op met de westerse kunstgeschiedenis en de oosterse filosofie op.

Tee koppelt haar verschillende inspiratiebronnen aan elkaar, zodat nieuwe dialogen en ontmoetingen ontstaan en ogenschijnlijk onverenigbare en conceptuele verwijzingen zoals Hilma af Klint, Wassily Kandinsky en Taoïstische magie samengebracht worden. De werken omarmen hun dualiteit en zweven tussen hun materiaal en hun beladen betekenis. Tee’s werk maakte deel uit van tentoonstellingen en biënnales over de hele wereld en heeft recentelijk deelgenomen aan de 33e Bienal de São Paulo (2018) en de 16e Biënnale van Istanbul (2019).

CREDITS

Jennifer Tee (NL) in samenwerking met dichter Jane Lewty (UK), choreograaf Marjolein Vogels (NL), verteller/zangeres Björk Níelsdóttir (IS), performers Miri Lee (KR), Ayhan Karaağaç (TR), Christian Guerematchi (SI), Lív Smáradóttir (IS/SE) en Aika Goto (JP).

Drift is onderdeel van het WhyNot Festival dat van 22 - 25 januari plaatsvindt op diverse locaties in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op www.festivalwhynot.nl.

OVER WHYNOT

WhyNot is een dans- en performanceplatform dat lichaamskunst aan andere disciplines koppelt en op een bijzondere manier presenteert buiten het theater. Naast het tweejaarlijkse WhyNot Festival organiseert WhyNot activiteiten en initieert interdisciplinaire projecten waarin geëxperimenteerd wordt met nieuwe concepten en uitnodigende formats om innovatie in het dans- en performanceveld te stimuleren. WhyNot wil het dansveld openbreken door vanuit de danskunst verbindingen te maken met andere creatieve werelden en disciplines, zodat nieuwe vormen kunnen ontstaan. 

Deze performance is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Stichting Stokroos.