Wim Bos Verschuur
Zaal 0.20
Online Archief — 26 okt 2021
Wim Bos Verschuur is een van de pioniers van de Surinaamse kunst en van de politieke geschiedenis van het land. Zijn bescheiden oeuvre bestaat hoofdzakelijk uit landschappen en stillevens. Hij volgt in Paramaribo tekenlessen bij George Pandellis en J. Boom en haalt in 1933 in Amsterdam zijn onderwijsbevoegdheid MO- tekenen, waarna hij terugkeert naar Suriname. Al in 1925 opent Bos Verschuur zijn eigen atelier in Paramaribo en later geeft hij tekenles op diverse middelbare scholen in Suriname. Tijdens zijn lessen behandelt hij ook maatschappelijke kwesties en levert daarmee een bijdrage aan het politieke bewustzijn van de studenten. In Surinaamse kringen staat hij bekend als ‘oom Wim’. Hij heeft onder meer nationalist en politicus Eddy Bruma, premier Jopie Pengel, en kunstenaars Leo Glans en Erwin de Vries onderwezen.
Bos Verschuur is naast kunstenaar politiek activist. Hoewel hij een telg is uit de lichtgekleurde elite van de koloniale samenleving, wijdt hij zijn leven aan de strijd voor meer gelijkwaardige verhoudingen in het land. Hij is bijvoorbeeld actief als vakbondsleider en nationalist. Bos Verschuur wordt door velen als een van de grondleggers van het nationalisme gezien. Onder de leus ‘baas in eigen huis’ geeft hij tijdens de Tweede Wereldoorlog gestalte aan het groeiende streven naar politieke autonomie van het volk.
SURINAAMSE SCHOOL PODCAST
AFLEVERING 1: THE MAKING OF
Bij de tentoonstelling Surinaamse School is de podcastserie Surinaamse School: De kunstgeschiedenisles die je nooit hebt gehad verschenen. In drie afleveringen duikt presentator Shay Kreuger samen met kunstenaars, tentoonstellingsmakers en andere betrokkenen in de rijke en levendige geschiedenis van de Surinaamse kunstscene tussen 1910 en 1980, in Suriname én in Amsterdam. Aflevering twee onderzoekt het activisme van kunstenaars in Suriname. Welke maatschappelijke en politieke activiteiten zien we en waar spreken kunstenaars zich over uit? Met Mathieu Wijdeven, Mitchell Esajas, Sharma Soerjoesing, Inez Blanca van der Scheer en Guillaume Schmidt. Kunstenaar René Tosari belt in vanuit Paramaribo.