Tentoonstelling — 11 jun t/m 8 okt 2011

Het Stedelijk Museum vervolgt de tijdelijke openstelling met Temporary Stedelijk 2, en stelt daarbij de collectie moderne en hedendaagse kunst en vormgeving centraal. Aangepast aan de huidige condities van het gebouw zijn selecties uit de collecties te zien in de tentoonstelling Making Histories: Changing Views of the Collection. Met daarin publiekslievelingen, minder bekend werk uit de collectie en recente aanwinsten, en aandacht voor specifieke collectieonderdelen in de thematentoonstelling Recollections.

In het kader van Temporary Stedelijk 2 biedt het museum ook een gevarieerd public program en een uitgebreid educatief programma, voor bezoekers van alle leeftijden.

Deze collectiepresentatie zoomt in op de relatie tussen figuratieve schilderkunst en de context waarin die beweegt: nieuwsfoto’s, mode-, reclame- en portretfotografie, de galerie en het museum, en de moderne kunstgeschiedenis.

Vanaf de jaren zestig maakten popart-kunstenaars direct gebruik van de massamedia. Andy Warhols Bellevue (1963) is hier een vroeg voorbeeld van. Warhol nam een nieuwsfoto en herhaalde deze, met zeefdruktechniek, veertien keer op het doek. Andere schilders onderzochten in die tijd de verhouding tussen origineel en kopie, onder meer door zich de beeldtaal van andere kunstenaars toe te eigenen en kopieën te maken van moderne meesters. Een voorbeeld hiervan is Elaine Sturtevants Raysse Tableau à Haute Tension uit 1969.

Een jongere generatie schilders onderzoekt de relatie tussen afbeeldingen van de realiteit en de meer bedachte wereld van de figuratieve schilderkunst. Voor hen is het een medium om vervlogen tijden vast te leggen, zoals beladen herinneringen aan de kindertijd (Luc Tuymans) of aan het Europa van voor de val van de Muur (Wilhelm Sasnal en Paulina Olowska). Anderen reflecteren op de fysieke en picturale ruimte van de schilderkunst (René Daniëls) of reageren met een knipoog op de iconen van de moderniteit (Daan van Golden).

making histories: changing views of the collection

Making Histories: Changing Views of the Collection laat zien dat een museumcollectie meer is dan een verzameling objecten. De tentoonstelling laat aan de hand van één of meer werken van belangrijke kunstenaars en vormgevers, thematische overzichten, archiefonderzoek, recente aanwinsten en nieuwe projecten zien dat ze ook de geschiedenis weerspiegelt. In een dwarsdoorsnede uit de ruim 90.000 objecten tellende collectie, is er aandacht voor schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, film- en videokunst, werk op papier, kunstenaarsboeken, toegepaste kunst en industriële en grafische vormgeving. Tijdens Temporary Stedelijk 2 zullen de kunstwerken geregeld wisselen; zo zien terugkerende bezoekers de komende maanden iedere keer iets nieuws. 

De Erezaal, speciaal voor deze gelegenheid geklimatiseerd, toont met een selectie van iconen uit de collectie een beeld van het thema abstractie in de 20e eeuw. Het werk van Piet Mondriaan laat de overgang van figuratie naar abstractie zien, terwijl de getoonde schilderijen van Kazimir Malevich geheel abstract zijn. Aan de andere kant van de zaal hangen vier abstract-expressionistische werken van Willem de Kooning waaronder Rosy-fingered Dawn at Louse Point en North Atlantic Light. Spil van de presentatie is La perruche et la sirène, het beroemde papier decoupé (papierknipsel) van Henri Matisse, geflankeerd door drie geperforeerde doeken van Lucio Fontana.

In de omgang op de eerste verdieping is de schitterende installatie met fluorescerend licht aangebracht die Dan Flavin in 1986 in opdracht van het museum maakte voor precies deze locatie. Het werd hetzelfde jaar nog tentoongesteld. De werken dragen de titel untitled (to Piet Mondrian through his preferred colors, red, yellow and blue) en untitled (to Piet Mondrian who lacked green). Flavin gaat ermee de dialoog aan met het werk van Mondriaan, de geschiedenis van moderne kunst en de kenmerkende architectuur van het Stedelijk. 

Een serie zalen is gewijd aan individuele kunstenaars en vormgevers. Er is werk te zien van onder meer Carl Andre, John Baldessari, Lothar Baumgarten, Barbara Bloom, Ger van Elk, Donald Judd, Willem de Kooning, Bruce Nauman, Allan Ruppersberg, Willem Sandberg, Wieki Somers,  Charley Toorop, Marijke van Warmerdam, en anderen.

Uit de uitgebreide collectie toegepaste kunst en vormgeving van het Stedelijk Museum is voor Temporary Stedelijk 2 een representatieve keuze gemaakt. De presentatie Op tafel omvat een selectie bijzondere serviezen, bestek en tafelaccessoires. Naar aanleiding van twee recent aangekochte aluminium stoelen van Wieki Somers wijdt het museum een zaal speciaal metalen meubelen – zowel klassiekers als hedendaagse ontwerpen. Met werk van onder meer Ron Arad, Xavier Lust en Gerrit Rietveld. Een reeks van vier kabinetten toont recent werk van belangrijke jonge ontwerpers, waaronder hedendaagse sieraden van Karl Fritsch en Manon van Kouswijk en experimenteel industrieel design van Joris Laarman. 

Op het gebied van grafische vormgeving is een zaal gereserveerd voor bijzondere manuscripten van Willem Sandberg, die de voormalig directeur van het Stedelijk Museum maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij als verzetsman ondergedoken was. Zijn Experimenta Typografica is duidelijk een voorbode van de kenmerkende stijl die hem later als grafisch vormgever zou typeren.

Een tweede zaal toont een opmerkelijke reeks Cubaanse affiches uit de jaren zeventig, die de revolutie van Fidel Castro in herinnering roepen. 

projecten

Omdat het Stedelijk Museum van oudsher een platform is voor de actuele ontwikkelingen in de kunst zijn er in Temporary Stedelijk 2 speciale ruimten gecreëerd voor nieuwe projecten. 

Vanaf 14 mei is Avalanche, het meest recente werk van de Israëlische kunstenaar Keren Cytter, te zien. Haar films, die een bijzondere spanning bevatten, zijn op meerdere manieren te interpreteren.
Vanaf 23 juni is werk van Runa Islam en Jennifer Bornstein op de bovenverdieping te zien.

recente aanwinsten - hoogtepunten schenking maurice van valen

Met werk van Atelier van Lieshout, Isa Genzken, Joseph Grigely, Rachel Harrison, Arnoud Holleman, Klaas Kloosterboer, Dana Lixenberg, Pieter Laurens Mol, Falke Pisano, Yutaka Sone, JCJ Vanderheyden en Eric Wesley.

Het Stedelijk Museum toont een ruime keuze uit de schenking van de Nederlandse verzamelaar Maurice van Valen, die 63 kunstwerken omvat op het gebied van sculpturen, schilderijen, videokunst, fotografie en werken op papier, van Nederlandse en internationale kunstenaars. De tentoonstelling is te zien in vier zalen op de begane grond van het museum, als onderdeel van Temporary Stedelijk 2.

recollections

De presentatie Recollections keert terug naar roemruchte exposities van het Stedelijk, die nog altijd aanleiding geven tot onderzoek en discussie. Twee tentoonstellingen uit het directoraat Willem Sandberg (1945-1963) staan centraal: Bewogen Beweging (1961) en Dylaby (1962). Naast archiefmateriaal, catalogi, affiches, en films en foto’s die Ed van der Elsken van beide tentoonstellingen maakte, toont Recollections aankopen die destijds werden gedaan van deelnemende kunstenaars, zoals Alexander Calder, Robert Rauschenberg en Jean Tinguely. 

documenten archief Khardzhiev

Op de begane grond is van 20 mei t/m 10 juli een zaal gewijd aan documenten uit het archief van de Russische verzamelaar Nikolai Khardzhiev. Meer informatie volgt spoedig.

temporary boekwinkel

Nieuw in Temporary Stedelijk 2 is de boekwinkel naast de entreehal, een samenwerking met König Books.

public program en educatie
Het Public Program biedt een afwisselende, verdiepende programmering die – met de tentoonstellingen als uitgangspunt – de geschiedenis van het museum en actuele ontwikkelingen verkent. Met lezingen, symposia, performances, filmavonden en andere evenementen. Van donderdag t/m zondag is er een scala aan activiteiten, zoals de Gallery Talks die experts op zaal geven, ‘collection close-ups’ waarin conservatoren hun onderzoek en inzichten delen, kunstenaars die hun werk toelichten, boek presentaties en live muziek – en meer.

Een uitgebreid en levendig educatief programma biedt workshops en rondleidingen voor kinderen, families, jongeren, volwassenen en scholen. 

Alles in het programma is gratis toegankelijk op vertoon van een entreebewijs.