Tentoonstelling — 21 mei t/m 25 jul 2015

What Design Can Do brengt recent en nieuw werk samen van deelnemende ontwerpers aan de jaarlijkse conferentie van het gelijknamige internationale design platform in Amsterdam.

De conferentie What Design Can Do (WDCD) heeft als missie de kracht van design te promoten als katalysator van verandering en vernieuwing en middel voor het aansnijden van eigentijdse maatschappelijke issues. De conferentie bracht de afgelopen jaren invloedrijke en vooruitstrevende ontwerpers naar Amsterdam om de discussie over de toekomst van design te voeden.

WDCD vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats in Amsterdam. Om dit te vieren presenteert het Stedelijk een Public Program en tentoonstelling gewijd aan het gedachtegoed van What design Can Do en de deelnemers aan de conferentie van dit jaar en de afgelopen jaren.

tentoonstelling

Op 21 mei opent de tentoonstelling What Design Can Do op de begane grond van het museum. Deze tentoonstelling is gewijd aan het gedachtegoed van WDCD en aan een selectie ontwerpers en ontwerpstudio’s, die spreken tijdens de conferentie van dit jaar of hebben deelgenomen aan één van de vorige conferenties. 

Vanuit zijn studio in New York ontwerpt Dror Benshetrit producten, interieurs en architectuur. In de tentoonstelling wordt gedemonstreerd hoe één van zijn interessantste ontwerpen, het constructie-element QuaDror (2006), op meerdere manieren kan fungeren. Dror ontwierp de Quadror in eerste instantie als esthetisch object, maar de constructie zo sterk bleek te zijn dat deze kan worden ingezet als schraag, noodwoning of geluidsmuur.

De Braziliaanse gebroeders Campana, product- en interieurontwerpers, zijn vertegenwoordigd met een aantal van hun ontwerpen waarin ogenschijnlijk tegenstrijdige aspecten zoals traditioneel handwerk en moderne productiemethoden en -technieken worden samengebracht. De broers hebben een voorkeur voor alledaagse, goedkope materialen en worden geïnspireerd door de Braziliaanse cultuur en hun thuisbasis, São Paulo.

De Nederlandse journalist en illustrator Rogier Klomp presenteert zijn project Big Data: de Shell Search, in 2013 uitgezonden door VPRO in de serie Tegenlicht. Samen met filmmaker Shuchen Tan In laat Klomp in deze documentaire zien hoe onderzoek naar enorme, digitale databronnen en het visualiseren van onderzoeksresultaten revolutionaire, boeiende vormen van journalistiek mogelijk maken.

De Engelse ontwerper en kunstenaar Alexandra Daisy Ginsberg presenteert in de tentoonstelling haar project Designing for the Sixth Extinction (2013). Ginsberg onderzoekt in dit project de potentiële impact van synthetische (kunstmatige) biologie op biodiversiteit en natuurbehoud. De zesde, grote golf van uitsterving in de natuur lijkt eraan te komen - met de mens als grote boosdoener - en Ginsberg vraagt zich af hoe de ‘wilde natuur’ eruit zou zien in een toekomst die is ontworpen door synthetisch biologen. Ten slotte zijn ook de Britse food designers Bompas & Parr vertegenwoordigd met hun Kepler’s Platonic Planetary Bar.

What design can do: Taste It!, 21 mei

stedelijk|event, 21 mei
What design can do: Taste It!
Food design uit de Amazone en cocktails gefilterd door een soundscape.
Taal: Engels
Locatie: Onder de luifel en in het Teijin auditorium
Meer informatie

CREDITS

De samenwerking tussen het Stedelijk Museum Amsterdam en What Design Can Do is mogelijk gemaakt dankzij de genereuze steun van het Stedelijk Museum Restaurant, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Wetransfer en Stichting Stokroos.