Nieuws — 16 okt 2024

Het Stedelijk organiseert een tentoonstelling over het werk van Erwin Olaf, die zal openen in het najaar van 2025. Dit maakt het museum bekend aan de vooravond van de publicatie van het boek Erwin Olaf Springveld. Hard werken, hard feesten, dat 21 oktober in het Stedelijk wordt gepresenteerd. In samenwerking met Studio Erwin Olaf zal het de eerste tentoonstelling in Nederland zijn van het werk van Erwin Olaf na diens plotselinge overlijden vorig jaar.

ONBEKEND WERK

De tentoonstelling zal, naast iconische series uit het oeuvre van Olaf, ook ongezien werk van de multimediair kunstenaar laten zien, zowel ouder als recent. Het gaat onder meer om het indrukwekkende Zelfportret met longen uit (2023), dat nog niet museaal getoond is, en werk dat hij heeft gemaakt tijdens zijn ziekbed. De tentoonstelling zal ook het rauwe, underground-karakter van het werk van Olaf laten zien, die mede bekend stond om zijn subversieve en activistische onderwerpen.  

VOORVECHTER EQUAL RIGHTS

Hoewel hij al langere tijd leed aan longemfyseem, stierf Erwin Olaf vorig jaar op 64-jarige leeftijd onverwachts, na een longtransplantatie. Hij was een van de meest vooraanstaande fotografen van Nederland, bekend om zijn exuberante stijl en geënsceneerde foto’s. Het menselijk lichaam met thema’s als seksualiteit en vergankelijkheid stond bij hem centraal, later kwam steeds meer de kwetsbaarheid en eenzaamheid van de mens naar voren. Olaf was een onvermoeibare strijder voor gelijke rechten voor iedereen, of het nu een oudere vrouw was, een kleine mens, queers, mensen van kleur, mensen met Down of de gewone man. Ook die kant van zijn werk zal in de tentoonstelling belicht worden.

foto van Erwin Olaf met wit gezicht en witte ount
Erwin Olaf, 'April Fool, 11.05 am', 2020

Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum Amsterdam: “Erwin Olaf was ongelooflijk veelzijdig als kunstenaar. Wij willen in de komende tentoonstelling naast verschillende bekendere foto’s, series en films ook de onderbelichte, meer rauwe kant van zijn werk laten zien. We zijn nieuwsgierig om verschillende raakvlakken te onderzoeken die zijn werk heeft met kunst, reportage, reclame, werk in opdracht, activisme, magazinefotografie en film. Erwin Olaf was een vrijdenker, en een onvermoeibare voorvechter van equal rights en vrijheid van meningsuiting. Die enorme kracht van hem past bij de waarden die het Stedelijk hoog in het vaandel heeft staan.”

Shirley den Hartog, manager en directeur van de Studio Erwin Olaf, oprichter van de Foundation Erwin Olaf en jarenlang zijn rechterhand: “Het is bekend dat Erwin een haatliefde-verhouding had met het Stedelijk. Hij was aan het eind van zijn leven, ziend hoe het Stedelijk zich ontwikkelde, wel veel milder over het museum gaan denken. Het was nog altijd zijn vurige wens om in het Stedelijk een tentoonstelling te krijgen. We zijn bijzonder blij dat dit moment nu aanbreekt. Erwin heeft de laatste jaren van zijn leven naar niet-gepubliceerd materiaal gekeken, en dat heeft hij vrijgegeven. Er komen werken vanuit de hele wereld terug voor deze tentoonstelling - het Stedelijk heeft de eerste keuze, en de vrije hand.”

PUBLICATIE

Erwin Olaf Springveld. Hard werken, hard feesten, geschreven door Mischa Cohen, is vanaf 22 oktober verkrijgbaar in de boekhandel. (De Arbeiderspers, € 49,99, ISBN 9789029541916)