Nieuws — 8 dec 2014

Amsterdam, 8 december 2014 — Het Stedelijk Museum Amsterdam lanceert Stedelijk Studies: een gratis online academisch tijdschrift dat het Stedelijk maakt in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden, de Radboud Universiteit en Universiteit Maastricht. Stedelijk Studies presenteert hoogstaand peer-reviewed academisch onderzoek voor een internationaal publiek van (aankomende) kunstprofessionals en geïnteresseerde liefhebbers. 

In Stedelijk Studies wordt onderzoek op het gebied van de collectie van het Stedelijk, institutionele geschiedenis en actuele thema’s op het gebied van beeldende kunst en vormgeving op een aantrekkelijke en toegankelijke manier aangeboden. Het Stedelijk kent een lange traditie op het gebied van onderzoek en wetenschappelijke publicaties, zoals de vele catalogi die zijn gepubliceerd en de in 1957 opgerichte museumbibliotheek (die tot de top drie van beste bibliotheken op het gebied van moderne en hedendaagse kunst en vormgeving in Europa wordt gerekend). 

De afgelopen decennia heeft het Stedelijk uitgebreide expertise opgebouwd op het gebied van restauratie en educatie, vaak in samenwerking met academische partners. De wetenschappelijke medewerkers van het museum verrichten doorlopend uitgebreid onderzoek naar de collectie. Daarnaast laat het zeer uitgebreide en verdiepende public program vol debatten, lezingen en boekpresentaties zien dat het Stedelijk naast 

het maken van tentoonstellingen een platform is voor experiment, kritische reflectie en (academisch) debat. Stedelijk Studies biedt een centrale plek voor de academische verslaglegging van dergelijke onderzoeksactiviteiten binnen het Stedelijk Museum.

Dr. Margriet Schavemaker, initiatiefnemer en hoofd onderzoek & publicaties van het Stedelijk: “Stedelijk Studies markeert het belang van onderzoek voor het Stedelijk. Het is een belangrijke schakel in het brede publicatiebeleid van het museum dat erop gericht is voor een breed en divers publiek hoogstaande publicaties op maat te verzorgen. Stedelijk Studies is in het aanbod van catalogi, kinderboeken, publieksgidsen en kunstenaars-boeken, de meest academische variant: een gratis platform voor onderzoekers buiten de muren van het museum waar aankomende en gevestigde denkers uit de hele wereld hun onderzoek gratis en via open access kunnen delen met een internationaal publiek.”

In twee themanummers per jaar belicht Stedelijk Studies belangrijke thema’s in moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. De themanummers bestaan uit zes tot tien essays die geselecteerd worden naar aanleiding van een internationaal verspreidde ‘call for papers’. Ook publiceert Stedelijk Studies op zichzelf staande artikelen. Zo biedt dit platform onderzoekers ook de kans om snel te reageren op urgente thema’s en om op hoog niveau bij te dragen aan het actuele kunsttheoretische debat.

Het eerste nummer

De eerste editie van Stedelijk Studies heeft het thema Collecting Geographies en is samen-samengesteld door Stedelijk curator Jelle Bouwhuis en freelance onderzoeker en promovenda Christel Vesters. De selectie papers in dit nummer is afkomstig van de conferentie Collecting Geographies: Global Programming and Museums of Modern Art die het Stedelijk in maart 2014 hield in samenwerking met de Amsterdam School for Cultural Analysis, het Moderna Museet, Stockholm, het Folkwang Museum, Essen en het Tropenmuseum, Amsterdam. De conferentie en dit eerste nummer van Stedelijk Studies zijn onderdeel van het driejarige project Global Collaborations. Het Stedelijk lanceerde dit programma eind 2012 om een goed geïnformeerde en genuanceerde blik te vormen op de ontwikkelingen in de hedendaagse kunst vanuit een mondiaal perspectief, met een speciale focus op opkomende regio’s als Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost Azië.

Het project is gebaseerd op samenwerkings-verbanden met experimentele en veelzijdige kunstinstellingen wereldwijd en omvat tentoonstellingen, publicaties, evenementen en een online platform. Het doel van de conferentie was om de impact van globalisering op het museale veld te onderzoeken. Een zeer urgente kwestie aangezien veel westerse kunstinstellingen met hun overheersend westerse kunstcollecties op zoek zijn naar manieren om hun programmering, aankoopbeleid en denken te verbreden. In de geselecteerde artikelen voor Stedelijk Studies zien we diverse kritische analyses van wat die zoektocht vandaag de dag oplevert. Daarnaast vinden we meer historische reflecties op hoe dit in het verleden gebeurde in roemruchte tentoonstellingen als Magiciens de la Terre in 1989 in het Centre Pompidou in Parijs en in een in de vergetelheid geraakte tentoonstelling als Moderne kunst – Nieuw en Oud in het Stedelijk Museum in 1955. De bijdragen zijn van een mix van gevestigde onderzoekers als Annie Cohen-Solal en Kitty Zijlmans en jong talent.

Ruim veertig onderzoekers van over de hele wereld  hebben al gereageerd op de call for papers voor het tweede themanummer over exhibition history  dat in mei 2015 verschijnt.

www.stedelijkstudies.nl

 Global Collaborations wordt ondersteund door:

                          

 

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 – 573 26 565 of pressoffice@stedelijk.nl