Nieuws — 8 okt 2024

Stedelijk Museum Amsterdam heeft afgelopen zaterdag de Europese Art Museum Award in ontvangst genomen. Deze onderscheiding eert musea die kunst op een vernieuwende, vooruitstrevende en creatieve manier inzetten om maatschappelijke vraagstukken te adresseren. Het Stedelijk werd geprezen om zijn nieuw ingeslagen koers om kunst toegankelijk te maken voor een breed publiek en een platform te bieden voor diversiteit, inclusie en maatschappelijke betrokkenheid. 

De jury roemde het Stedelijk als "een toonaangevend museum voor moderne en hedendaagse kunst en design in Nederland, met een sterke nationale en internationale reputatie." Het rapport benadrukte dat het museum "zich onderscheidt door zijn structurele inzet voor fundamentele verandering, met een herijking van de vaste collectie dankzij een breder scala aan stemmen en perspectieven." Ook prees de jury de inspanningen om het museum een betere afspiegeling van de samenleving te laten zijn en te zorgen voor meer transparantie en verantwoording. De nieuwe tentoonstellingen en aankopen weerspiegelen in de ogen van de jury een wereldwijde blik en een streven naar een rechtvaardigere en hoopvollere wereld.  

De European Art Museum Award onderstreept het sociale belang van kunstmusea en huldigt projecten die kunst in nieuwe contexten plaatsen om actuele maatschappelijke uitdagingen te belichten. De waarden van deze prijs – zoals gendergelijkheid, community building en sociale gelijkwaardigheid – sluiten naadloos aan bij de missie van het Stedelijk om een plek te creëren waarin iedereen zich welkom en gehoord voelt. 

Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum: "Deze erkenning is een enorme eer en een bevestiging van ons streven om kunst in te zetten als middel voor maatschappelijke betrokkenheid en verandering. We zijn trots dat onze nieuwe koers internationale erkenning krijgt. Het Stedelijk is een plek waar kunst niet alleen getoond, maar ook bevraagd wordt. We willen bruggen bouwen en discussies aanzwengelen die essentieel zijn voor een rechtvaardige en inclusieve samenleving." 

In de afgelopen jaren heeft het Stedelijk tal van vernieuwende projecten en tentoonstellingen gepresenteerd, waarbij steeds werd gezocht naar nieuwe manieren om het publiek te betrekken en actuele kwesties vanuit verschillende perspectieven te belichten. Deze inspanningen worden nu op Europees niveau erkend met de toekenning van de European Art Museum Award.