Selma Selman Wint 12e Editie ABN AMRO Kunstprijs
Nieuws — 3 jul 2024
Selma Selman is de winnaar van de twaalfde editie van de ABN AMRO Kunstprijs. De jury ziet in Selman een gedreven en geëngageerde kunstenaar. In schilderingen, performances, video’s en installaties stelt zij op een volledig eigen manier de positie van vrouwen, traditionele rolpatronen en de waardering van arbeid en materiaal aan de orde. De ABN AMRO Kunstprijs ondersteunt veelbelovend vrouwelijk talent in hun ontwikkeling en brengt hun werk onder de aandacht bij een zo groot mogelijk publiek. Als onderdeel van de prijs krijgt Selma Selman in januari 2025 een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam en in de ABN AMRO Kunstruimte aan de Zuidas.
TRANSFORMATIE EN SAMENWERKING
De jury bewondert Selmans unieke en onverschrokken houding en de wijze waarop zij - opgegroeid in een Roma-familie tijdens en na de Bosnische Burgeroorlog - haar persoonlijke ervaringen omvormt tot actuele en universele thema’s. Afkomstig uit een familie van schroothandelaren kent ze als geen ander het belang van recycling en transformatie. De jury is enthousiast over de manier waarop ze dit hergebruik tot de kern van haar werk weet te verheffen. Daarbij stelt ze vragen over economische structuren, minderheden en vooroordelen. Dat is onder meer terug te zien in Paintings on Metal, een doorlopende serie waarin ze schrootafval beschildert en zo ruige metalen objecten een onverwacht sensitieve en vaak surrealistische wending geeft. Ook verheft ze het werk van slopers regelmatig tot performances waarmee ze onder meer het verschil in economische en sociale waardering van arbeid en kunst ter discussie stelt.
ACTIVISME, VROUWENEMANCIPATIE EN GOUD
De jury waardeert Selmans activistische benadering en de manier waarop ze haar werk inzet om de positie van vrouwen en meisjes in de Roma-gemeenschap ter discussie te stellen en te verbeteren. De kracht en zelfredzaamheid van vrouwen in een patriarchale samenleving staan daarbij telkens centraal. De jury is bovendien onder de indruk van de manier waarop ze haar recent ontwikkelde methode om goud te destilleren uit moederborden van computers, koppelt aan de onafhankelijkheid van vrouwen uit haar gemeenschap. Zo stimuleert Selman via haar stichting Get The Heck To School beter onderwijs voor meisjes, onder meer uit haar geboortestad Bihać, om daarmee hun gangbare levensloop te doorbreken. Dat Selman die Stichting beschouwt als onderdeel van haar werk is volgens de jury tekenend voor haar praktijk.
Danila Cahen, curator ABN AMRO Kunstcollectie en jurylid van de ABN AMRO Kunstprijs: “Selma Selman is volgens de jury een inspirerende kunstenaar met een oeuvre dat een sterk eigen karakter vertoont. Het is tegelijk krachtig en kwetsbaar. Door de sociale impact van haar werk laat ze ons bovendien nadenken over discriminatie, vooroordelen en mensenrechten.”
Selma Selman heeft zich de afgelopen jaren bewezen met belangrijke tentoonstellingen in het buitenland. Desondanks is ze minder bekend bij een breed Nederlands publiek. De jury is van mening dat haar werk in Nederland meer aandacht verdient, en vindt dit een uitgelezen moment om haar daarbij te ondersteunen. Daarom krijgt Selma Selman als onderdeel van de ABN AMRO Kunstprijs eind januari 2025 een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam.
Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum: "Het werk van Selma Selman is uniek vanwege haar vermogen om persoonlijke ervaringen en gerecycled schroot te transformeren in krachtige kunst gecombineerd met ijzersterke performances die economische en maatschappelijke structuren uitdaagt om de emancipatie van vrouwen te bevorderen. Daarom zijn we trots om de 12e winnaar van de Kunstprijs een podium te bieden in het Stedelijk Museum."
Het volledige juryrapport, en hoge resolutie afbeeldingen zijn hier te vinden.
OVER SELMA SELMAN
Selma Selman (1991) is afkomstig uit Bosnië en Herzegovina en woont en werkt in New York, Amsterdam en Bihać. Ze behaalde een bachelor Fine Arts aan de universiteit van Banja Luka (BA) en een master Visual en Performing Arts aan de Universiteit van Syracuse (NY). Aansluitend werkte ze als resident artist aan de Rijksakademie in Amsterdam. Selmans werk is getoond op internationale solo- en groeps-tentoonstellingen in onder meer de Röda Sten Konstall, Göteborg (2024); Gropius Bau, Berlijn (2023); Hamburger Bahnhof, Berlin (2023); Documenta 15, Kassel (2022); Manifesta 14, Pristina (2022); Fries Museum, Leeuwarden, NL (2022) en MO Museum Vilnius, Vilnius (2022). Recentelijk opende haar tentoonstelling in de Schirn Kunsthalle in Frankfurt. Selma Selman is de oprichter van 'Get The Heck To School', een organisatie die gewijd is aan de emancipatie van Roma-meisjes over de hele wereld die te maken hebben met maatschappelijke uitsluiting en armoede.
OVER DE JURY VAN DE ABN AMRO KUNSTPRIJS
De jury van de twaalfde editie ABN AMRO Kunstprijs bestond dit jaar uit Christa Beaufort (Global Manager Sustainability, ABN AMRO), Danila Cahen (curator ABN AMRO Kunstcollectie), Natasja Kensmil (beeldend kunstenaar), Emily Pethick (directeur Rijksakademie van de beeldende kunsten, Amsterdam) en Rein Wolfs (directeur Stedelijk Museum, Amsterdam).
OVER DE ABN AMRO KUNSTPRIJS
De ABN AMRO Kunstprijs stimuleert sinds 2004 veelbelovende kunstenaars in hun ontwikkeling, en brengt hun werk naar een zo groot mogelijk publiek. De prijs wordt voor de twaalfde keer uitgereikt en richt zich vanaf deze editie op het stimuleren van vrouwelijk talent in ontwikkeling in Nederland. Daarmee vinden ABN AMRO en het Stedelijk Museum zich in de gedeelde missie om gelijkheid en inclusie in de kunstsector te bevorderen. Met de Kunstprijs wil de bank veelbelovende kunstenaars een podium geven om een zo groot mogelijk publiek te bereiken, steun in de rug te bieden, en het begin mogelijk maken: van experiment, innovatie tot nieuwe stappen in een carrière. De prijs omvat een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam, een tweede tentoonstelling in de ABN AMRO Kunstruimte op het hoofdkantoor aan de Zuidas, een door Irma Boom ontworpen publicatie en een geldbedrag van € 10.000. Tevens wordt werk van de winnaar aangekocht voor de ABN AMRO Kunstcollectie.