PROGRAMMA 2021/2022
Nieuws — 9 nov 2021
LET TEXTILES TALK - ZES TAPIJTEN ONTRAFELD
13 november 2021 t/m 1 mei 2022
Zes kleurrijke wandtapijten uit de collectie van het Stedelijk Museum spelen de hoofdrol in een tentoonstelling over textielkunst. In de bijrol een groep Egyptische kinderen, (textiel)kunstenaars uit de hele wereld en een voormalig museumdirecteur. Zij doen elk hun kant van het verhaal uit de doeken in deze compacte tentoonstelling. Let Textiles Talk is een mozaïekvertelling over textielkunst, creatieve expressie en de aantrekkingskracht van deze nauwelijks getoonde tapijten.
PRIX DE ROME 2021
13 november 2021 t/m 18 april 2022
De Prix de Rome is de oudste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar, georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. De vier genomineerde kunstenaars voor 2021 zijn: Mercedes Azpilicueta, Alexis Blake, Silvia Martes en Coralie Vogelaar. Zij reflecteren op actuele thema’s, bieden kritische herinterpretaties van historische gebeurtenissen, verbinden onderbelichte geschiedenissen aan het heden of richten de blik juist op de verre toekomst. De kunstenaars kregen een werkbudget om nieuw werk te maken, dat in het Stedelijk wordt getoond. De winnaar wordt begin december bekendgemaakt.
REMY JUNGERMAN.
BEHIND THE FOREST
20 november 2021 t/m 10 april 2022
Overzicht van de afgelopen vijftien jaar en nieuw werk dat Remy Jungerman (1959, Moengo) speciaal maakt voor de tentoonstelling. In Jungermans sculpturen, installaties, panelen, collages en zeefdrukken beweegt hij zich tussen de Marron-cultuur in Suriname, de Afrikaanse diaspora en het 20ste-eeuws modernisme. Hij zoekt naar een autonome beeldtaal door abstracte geometrische patronen uit verschillende culturen met elkaar in gesprek te laten gaan. Voor het eerst is het imposante werk 'Visiting Deities' weer te zien, dat tijdens de 58e Biënnale van Venetië werd gepresenteerd.
HITO STEYERL.
I WILL SURVIVE
28 januari t/m 12 juni 2022
Grote solotentoonstelling van Hito Steyerl (1966), die als schrijver, cultuurcriticus, kunstenaar, filmmaker en professor een van de belangrijkste en meest gewaardeerde vertegenwoordigers is van de hedendaagse kunstwereld. Steyerls video-installaties nemen de onderlinge verbanden tussen kunst, samenleving, geavanceerde technologie en het neoliberale kapitalisme kritisch onder de loep. Deze vaak essayistische en documentaire werken zetten de doorsnee toeschouwer aan tot kritische reflectie over voorheen onderbelichte maatschappelijke kwesties, zoals koloniaal geweld, overheidscontrole, systemisch racisme en de kracht van het protest. Deze tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met het Centre Pompidou, Parijs.
EVERYDAY, SOMEDAY AND OTHER STORIES
COLLECTIE 1950-1980
vanaf 19 februari 2022
Het Stedelijk vervangt in drie delen de collectieopstelling en laat die op een nieuwe, meer thematisch geordende manier zien. Met werken van internationale kunstenaars en vormgevers die zich verzetten tegen de status quo en andere perspectieven bieden. Na de opening van het eerste deel: 'Tomorrow is a Different Day, collectie 1980–nu', is begin 2022 de kunst en vormgeving uit de periode 1950–1980 aan de beurt. Deel 3, kunst en vormgeving van voor 1950, opent later in 2022.
IT'S OUR F***ING BACKYARD
DESIGNING MATERIAL FUTURES
26 mei t/m 4 september 2022
Ontwerpers zetten steeds meer hun creativiteit in om te zoeken naar oplossingen voor de klimaatcrisis. Anders omgaan met grondstoffen is hierin essentieel. Er worden geheel nieuwe materialen ontwikkeld, natuurlijke materialen krijgen een nieuwe functie (zoals plastic van algen) en afval wordt gerecycled of veranderd in hoogwaardig materiaal (zoals textiel en meubels van dennennaalden). Daarnaast zijn er projecten die zich richten op energieopwekking die het milieu minder belast of op een grotere bewustwording bij de gebruiker. In de tentoonstelling worden zowel experimenten getoond als producten die al op een grotere schaal worden toegepast. Met werk van onder meer Fernando Laposse, FormaFantasma, Christien Meindertsma, Shahar Livne, Donghoon Sohn (ovb), Yamuna Forzani, Basse Stittgen en werk van producenten als Vitra en Ikea.
SEDJE HÉMON /
IMRAN MIR /
ABDIAS DO NASCIMENTO
zomer 2022
De volgende halte in de reis van sonsbeek 20→24, de internationale Arnhemse kunstmanifestatie, is het Stedelijk. Er worden in de tentoonstelling werken belicht van de Nederlands-Joodse schilder en componist Sedje Hémon (1923–2011), de Pakistaanse kunstenaar en ontwerper Imran Mir (1950–2014) en de Afro-Braziliaanse schilder, dichter, essayist, toneelschrijver en politicus Abdias do Nascimento (1914–2011). Alle drie bevaren de wateren van de abstractie, verwijden de luiken van het modernisme, herschikken het minimalisme en bevrijden het uit de klauwen van de Westerse uitvindingsmythe en -betekenissen, en situeren het begrip conceptualisme in andere en bredere geografische gebieden, geschiedenissen en culturen. sonsbeek 20→24 is samengesteld door Amal Alhaag, Zippora Elders, Krista Jantowski en Aude Christel Mgba, onder artistieke leiding van Bonaventure Soh Bejeng Ndikung.
COLLECTIE VOOR 1945
vanaf zomer 2022
Dit derde en laatste deel van de nieuwe collectieopstelling focust op de manier waarop kunstenaars en vormgevers zich positioneren ten opzichte van de grote omwentelingen tussen 1860 en 1945, van industrialisatie en kolonialisme tot en met de twee wereldoorlogen en het bewogen interbellum. Er is extra aandacht voor de belangrijke rol van vrouwelijke makers en voor de geschiedenis van het museum. Naast een aantal bekende werken uit de collectie wordt ook minder bekend werk getoond en worden er nieuwe verhalen verteld.
DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2022
oktober 2022
Overzicht van de mooiste boeken van het afgelopen jaar beoordeeld door een vakjury op de combinatie van ontwerp, druk- en bindtechniek en opdrachtgeverschap.
YTO BARRADA
22 oktober 2022 t/m 5 maart 2023
Solotentoonstelling van Yto Barrada (1971) die in haar multidisciplinaire werk uiteenlopende cross-culturele narratieven met elkaar verbindt. Zo verweeft ze verhalen uit haar persoonlijke leven en Tanger, waar zij is opgegroeid, met onderzoek naar verschillende vormen van kennisverwerving en experimentele methodes van zelfexpressie. Zij herinterpreteert ook momenten uit de moderne kunstgeschiedenis. De tentoonstelling bevat recent werk, in verschillende disciplines, waaronder textiel, film, video en sculptuur, evenals nieuw werk, zoals de film 'Continental Drift'.
GUNA-GUNA: DESIGN, CONTEMPORARY ART AND DIASPORIC MAGIC
GEMEENTELIJKE KUNSTAANKOPEN 2022/2023
29 oktober 2022 t/m 10 april 2023
Bij deze editie van de Gemeentelijke Kunstaankopen staan objecten, sculpturen of andere projecten van vormgevers en kunstenaars centraal die (in)direct te maken hebben met guna-guna: een stille, mystieke kracht die productief, beschermend, afwerend of destructief kan zijn. De term kan betrekking hebben op geesten, beschermende entiteiten, het dieren- en plantenrijk, folklorewezens, natuurlijke of occulte en onverklaarbare gebeurtenissen. Het project concentreert zich op het idee dat objecten een ziel of boven-natuurlijke kracht kunnen bezitten die je niet ziet, maar wel voelt. Op basis van een open call selecteert een jury de deelnemers, tijdens de tentoonstelling maakt het museum de aankopen voor de collectie bekend.
ANNE IMHOF
najaar 2022
De Duitse kunstenaar Anne Imhof (1978) krijgt de volledige vrijheid om de grote kelderzaal van het museum van 1100 vierkante naar haar hand te zetten. Imhof is een fenomeen. Haar combinaties van schilderijen, installaties, choreografie en muziek putten inspiratie uit kunstgeschiedenis en underground cultuur en stellen de dynamiek van macht aan de orde. Het werk is verontrustend en ongemakkelijk, en altijd indrukwekkend. Imhof gaat in op lichamelijkheid, collectiviteit, eenzaamheid, verlangen, hebzucht, angst, schuld en boetedoening. Daarvoor zet ze verschillende media in om al onze zintuigen aan te spreken. Met 'Faust' won zij in 2017 de Gouden Leeuw tijdens de Biënnale van Venetië en haar eerdere shows in Tate Modern en Palais de Tokyo waren een sensatie. Dit wordt Imhofs eerste soloshow in Nederland. De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Stedelijk en de Hartwig Art Foundation, geïnitieerd door Garage Museum of Contemporary Art, Moskou.
GENERAL IDEA
voorjaar 2023
General Idea, het Canadese kunstenaarscollectief uit de jaren 80, trok veel internationale aandacht met provocerende ideeën over identiteit, massamedia en aidsactivisme. General Idea zou tot 1995 bestaan, en de invloed op volgende generaties is nog altijd groot. Al sinds 1980 verzamelt het Stedelijk het multidisciplinaire werk van General Idea en recentelijk deed het een aantal belangrijke aankopen, waaronder 'AIDS Wallpaper' en 'Infe©ted Mondrian'. Bovendien kreeg het museum een deel van het archief geschonken, waardoor het Stedelijk het kenniscentrum werd in Europa. Dit overzicht wordt samengesteld door Beatrix Ruf, oud-directeur van het Stedelijk, voor het Stedelijk en in samenwerking met de National Gallery of Canada, Ottawa.
MEET THE MASTERS
Je hoeft geen kenner te zijn om van kunst te genieten. Voor wie op de vrijdagavond op zoek is naar inspiratie en een creative boost is in het Stedelijk aan het juiste adres. Tijdens het maandelijkse Meet the Masters-programma, mede mogelijk gemaakt door Mastercard, wordt steeds één kunstenaar bekeken door de ogen van andere makers uit de wereld van onder meer kunst, design, fashion, muziek, dans en film.
3 dec 2021 – Sheila Hicks
14 jan 2022 – Wassily Kandinsky
11 feb 2022 – Remy Jungerman
25 mrt 2022 – Rietveld Uncut
8 apr 2022 – Hito Steyerl
13 mei 2022 – It’s Our F***ing Backyard
17 jun 2022 – Sedje Hémon
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl