Nieuws — 14 jun 2024

Vandaag deelde de Amsterdamse Kunstraad haar advies aan de wethouder over de verdeling van de subsidies in de nieuwe Kunstenplanperiode 2025-2028. De kunstraad adviseert de wethouder om het Stedelijk hetzelfde bedrag toe te kennen als we nu ontvangen en daar zijn wij onder de huidige omstandigheden blij mee.

We waarderen de woorden van de Kunstraad, die ziet dat het museum zich de afgelopen jaren meer geopend heeft naar de stad en zich met tentoonstellingen, activiteiten en publieksbereik richt op een brede afspiegeling van de samenleving. Ze looft de programmering waarin we ons 'op oorspronkelijke en eigentijdse wijze verhouden tot de maatschappij middels ambitieuze tentoonstellingen met grote zeggingskracht’. Ook waardeert ze dat we een nieuw en gevarieerd publiek weten te trekken. En de Kunstraad prijst het nieuw opgerichte Buro Stedelijk, dat in korte tijd een belangrijke speler is geworden en ziet de potentie ervan.
De Kunstraad had ook enkele kritische noten, die wij zeker ter harte nemen. Met sommige zijn we al aan de slag, andere staan op de agenda om verder op te pakken of meer zichtbaarheid aan te geven (hadden we maar meer dan 20 pagina’s voor de aanvraag)!

Het is een positief signaal, maar er hangt ons nog steeds een voorgenomen bezuiniging boven het hoofd. Immers, de wethouder heeft eerder aangekondigd met ingang van 2025 een bedrag van 3 miljoen per jaar te willen verschuiven van de zeven door de gemeente gesubsidieerde instellingen naar het AFK. Dat voornemen betekent in feite een bezuiniging, en is nog altijd niet van de baan. De Kunstraad noemt deze bezuiniging ‘niet verantwoord’ en adviseert het college om alsnog alternatieve dekking te vinden hiervoor. Dan hoeft de budgetverruiming van het AFK niet ten koste te gaan van deze instellingen. We doen dan ook een dringend beroep op het college om dit advies van de Kunstraad over te nemen, en wel voor de gehele subsidieperiode 2025-2028. 

We begrijpen het advies van de Kunstraad om de huidige subsidie van De Meervaart en Bijlmerparktheater te verhogen, want het is duidelijk dat deze theaters een ontzettend belangrijke rol spelen in hun stadsdelen, waar de culturele infrastructuur dringend versterking behoeft. We realiseren ons ook dat het advies van de Kunstraad betekent dat er pijnlijke keuzes gemaakt worden die gevolgen hebben voor Internationaal Theater Amsterdam, Nationale Opera en Ballet en Koninklijk Concertgebouw Orkest. 

Voor ons allen geldt dat ook landelijke ontwikkelingen met onder meer een dreigende verhoging van de btw, landelijke subsidiekortingen, stijgende kosten, beperkte giftenaftrek en verhoging van de kansspelbelasting gevolgen kunnen hebben voor onze toegankelijkheid, maatschappelijke impact, lokale samenwerkingen en internationale positie.  

Het volledige advies Kunstraad 2025-2028 vind je hier.