Nieuws — 16 mei 2004

16 mei – 29 augustus 2004

Een van de openingstentoonstellingen van de tijdelijke locatie van het Stedelijk aan de Oosterdokskade is een grootse presentatie van de meubelcollectie van het museum. Centraal in dit overzicht staan uitgebreide selecties uit de oeuvres van Piet Kramer en Gerrit Rietveld. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor meubilair van andere ontwerpers uit de periode 1845 tot nu.

De architecten-ontwerpers Kramer en Rietveld worden doorgaans als elkaars tegenpolen beschouwd. 
Gerrit Rietveld (1888-1964), behoorde enige tijd tot De Stijl en was een functionalist wars van ornamenten. Zijn bekendste werk is het Rietveld-Schröder huis in Utrecht. 
Piet Kramer (1881-1961) was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Amsterdamse School, de expressionistische architectuurstroming in de hoofdstad tijdens het interbellum. De Amsterdamse School, met talloze voorbeelden op het gebied van sociale woningbouw, is vooral bekend om de grillige vormentaal en rijke ornamentiek. 

Beide architecten waren in hun contrastvolle stijlen ook zeer actief op het gebied vanmeubelvormgeving. Het Stedelijk Museum bezit van hen, naast het Centraal Museum voor zover het Rietveld betreft, de meest omvangrijke en meest veelzijdige meubelverzameling in Nederland.
KRAMER vs. RIETVELD toont de twee ontwerpers beiden als de absolute voorhoede van hun tijd, ondanks hun totaal tegengestelde stijlen. Het kwam in die tijd echter wel voor dat in één woning zowel een Kramer- als een Rietveld-ensemble werd gebruikt.

De tentoonstelling laat zien hoe beiden met rijke kleurtoepassingen werkten: Rietveld vooral met de primaire kleuren rood, geel en blauw en Kramer met de secundaire kleuren oranje, groen en paars, hetgeen veel minder bekend is. Van beiden zijn ook bepaald onalledaagse objecten te zien, zoals Kramers vleugel en een complete slaapkamer van Rietveld.
Zeer bijzonder in de tentoonstelling zijn nooit eerder geëxposeerde meubels van Piet Kramer die onlangs zijn gerestaureerd en op deze tentoonstelling voor het eerst sinds tijden in hun min of meer oorspronkelijke, bonte pracht te zien zijn.

Meer dan objecten van deze twee tijdgenoten geeft KRAMER vs. RIETVELD aan de hand van het centrale thema Contrasten een overzicht van anderhalve eeuw meubelontwerpen met uitsluitend stukken uit de collectie van het Stedelijk. Daarin zijn onder meer vertegenwoordigd: Thonet, Lion Cachet, Berlage, Mies van der Rohe, Perriand, Aalto, Jacobsen, Beltzig, Starck, Sottsass, De Lucchi, Ditzel, Arad, Hans en Wanders.

Bureau KOSSMANN.DEJONG draagt zorg voor het ontwerp van deze grote tentoonstelling.

Directe aanleiding voor de tentoonstelling KRAMER vs. RIETVELD is de publicatie van de grotebestandscatalogus van meubels in de collectie van het Stedelijk (de eerste van het museum). De meubelcollectie is vanaf 1934 opgebouwd en telt inmiddels meer dan 1000 stoelen, banken, tafels, kasten, kamerschermen alsook complete ameublementen.

Naast een compleet overzicht van de meubelverzameling tot 2000 bevat deze uitgebreide catalogus ook een inleiding op de geschiedenis van de collectie en de tentoonstellingsactiviteiten. Daarnaast wordt een aantal thema’s, zoals internationale en Nederlandse ikonen, contrasten en evoluties, in korte teksten nader besproken.

Gegevens publicatie 'The Furniture Collection 1850-2000’

Titel: 'The Furniture Collection 1850-2000. From Michael Thonet to Marcel Wanders’.
Uitgave: NAi Uitgevers i.s.m. Stedelijk Museum Amsterdam. 
Samenstelling & tekst: Luca Dosi Delfini, met bijdragen van Jan van Adrichem, Philip van Daalen, Ingeborg de Roode, Monique Splinter en Marijke van de Weerdt. 
Redactie: Jan van Adrichem, Ingeborg de Roode.
Vormgeving: Beukers/Scholma. Fotografie: Erik en Petra Hesmerg.
Geïllustreerd (kleur en zw/w), Gebonden, 456 pagina’s, Formaat: 24,5 x 31 cm. 
Isbn 90-5662-194-7. Tekst in Engels.

Van 14 mei t/m 14 juli 2004 geldt de actieprijs van € 69,50. Daarna € 82,50
Op 27 mei is een studiemiddag gepland rondom deze bestandscatalogus.

Uitgave en tentoonstelling met steun van Meubelindustrie Gelderland BV en Jaffé-Pierson Stichting. Restauratieproject Rietveld en Kramer-meubelen uitgevoerd met ondersteuning van de Mondriaan Stichting.