boom op het stedelijk
Nieuws — 3 nov 2004
Het heeft even geduurd, maar sinds woensdag 3 november is hij er toch echt: een opvallende ‘boom’ op Stedelijk Museum CS. Het is een project van Leonard van Munster, in het kader van de tentoonstelling ‘Mark’ over hedendaagse grafische vormgeving in Nederland.
Van Munster was gevraagd om een opvallende markering voor het Stedelijk Museum CS-gebouw te ontwikkelen vanuit de grafische vormgeving-discipline. Het idee hierachter was dat steeds meer ontwerpers, onder wie Van Munster, autonome projecten voor de openbare ruimte maken.
De installatie ‘Under Heaven’ van Van Munster bestaat uit een boom van ongeveer negen meter hoog met daarin een boomhut gemaakt van grafisch afvalmateriaal. Het gaat hierbij vooral om houtresten van bijvoorbeeld kisten en verpakkingsmateriaal waarop de oorspronkelijke grafische betekstingen nog zijn te lezen. ’s Nachts brandt er licht in de hut, want soms zit er iemand in de hut.
Van Munster (1972) maakte eerder deel uit van de ontwerpersgroep DEPT (1996-2001). Sindsdien heeft hij een aantal projecten in de publieke ruimte ontwikkeld, onder andere in Moskou en - recent - een opvallende ingreep in de toiletten van cultureel centrum De Balie in Amsterdam.
Hoewel de tentoonstelling ‘Mark’ al vanaf 3 september geopend is, gaat Van Munsters boom-project pas zo laat van start wegens problemen bij de vergunningtoewijzing. Het werk blijft tot 10 december staan. De tentoonstelling zelf duurt nog tot en met 14 november (één week verlengd). De levensgrote letters M.A.R.K. M.E. die ontwerpersgroep Machine bij de opening van de expositie voor het museum op de Oosterdokskade had laten plaatsen, zijn overigens al weer verwijderd wegens het aflopen van de vergunning.