Tentoonstelling — 16 mei t/m 26 okt 2013

In het hart van het circuit van de collectie vormgeving zijn vanaf 16 mei interactieve installaties te zien. Twee installaties van het Londense duo Hellicar & Lewis (t/m 8 sept) en Dune (t/m 27 okt) van de Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde. In deze zalen is een actieve deelname van de bezoeker gewenst! De installaties kunnen namelijk door beweging of aanraking worden gemanipuleerd

Daan Roosegaarde - t/m 27 okt 2013

"Dune" (2013) van Daan Roosegaarde is een interactief landschap van licht, dat reageert op beweging en aanraking. Het kan ook buiten worden geplaatst, waar het op donkere plekken voorbijgangers een veiliger gevoel kan geven. Daarmee beantwoordt het aan het idee van 'social design'. Dune is gemaakt van gerecycled kunststof en leds, die door interactieve software worden aangestuurd. Het werk was eerder geïnstalleerd langs de Maas In Rotterdam en was eerder onder meer te zien in het Victoria and Albert Museum. De nieuwe versie die in het Stedelijk wordt gepresenteerd, is groter dan ooit.

Van Hellicar & Lewis - t/m 8 sep 2013

"Feedback" (2010) is geïnspireerd op lachspiegels die je op een kermis tegenkomt. De software maakt een digitaal beeld, afhankelijk van de bewegingen die iemand maakt. De installatie documenteert de beelden, zodat ze later hergebruikt kunnen worden.

"Somantics" (2010) is een serie van verschillende software modules, bedoeld om autistische kinderen zich bewust te laten worden van de mogelijkheden van hun lichaam, meer zelfvertrouwen te geven en onafhankelijker te maken. De bezoekers kunnen voor de camera bewegen en kijken hoe dit de vormen in de projectie beïnvloedt.

De tentoonstelling "Touch and Tweet!" is onderdeel van de samenwerking tussen het Stedelijk Museum en What Design Can Do. 

Informatie over de kunstenaars:

Daan Roosegaarde (1979) leidt studio's in Waddinxveen en Shanghai, waarin hij met ontwerpers, programmeurs en technici installaties creëert op het snijvlak van (autonome) vormgeving en technologie, die hij zelf als ‘techno-poëzie’ omschrijft. Een van zijn recente, zeer functionele projecten is Smart Highway, waarbij verf ’s nachts het opgeslagen zonlicht afgeeft, wat de plaatsing van verlichting langs snelwegen onnodig maakt.

De in Londen gevestigde studio van Pete Hellicar (1970) en Joel Gethin Lewis (1980) is gespecialiseerd in het creëren van bijzondere ervaringen. Ze ontwikkelen installaties op eigen initiatief en voor opdrachtgevers in de culturele sector en het bedrijfsleven. Tot hun opdrachtgevers behoren Coca-Cola en de TED conferenties. Ze kregen bekendheid doordat hun installaties altijd in real time zijn en ze open source software ontwikkelen die door iedereen te downloaden is.