Tentoonstelling — 1 feb t/m 30 mrt 1997

Het Stedelijk Museum presenteert een groot retrospectief van de Duitse kunstenaar Markus Lüpertz. De tentoonstelling is samengesteld door Markus Lüpertz en Rudi Fuchs en gebaseerd op de keuze die de kunstenaar maakte uit zijn eigen werk. Dit is de eerste keer dat Lüpertz zich zo intensief en persoonlijk over de samenstelling van een tentoonstelling van zijn werk heeft gebogen. De tentoonstelling Markus Lüpertz bestaat uit zo'n 75 werken uit de periode 1962 tot heden. Bij de selectie is de kunstenaar uitgegaan van de kleuren en materialen die, soms heel subtiel, in de werken voorkomen. Aan elke kleur of aan elk materiaal is een zaal gewijd, waaronder de erezaal. Per zaal is werk uitgekozen uit de gehele periode.

Markus Lüpertz is altijd een controversiele schilder geweest. Hij trok zich niets aan van de vele discussies die werden gevoerd over wat wel en niet 'kon' in de moderne schilderkunst en maakte werk dat dwars door de conceptuele en ideologische standpunten heen brak. Ook Rudi Fuchs heeft zich vaak in dit debat gemengd. De tentoonstelling in het Stedelijk laat zien dat Lüpertz een van de grote schilders van deze tijd is. Fuchs: "In zijn boeiende en meeslepende werk worden vele echo's zichtbaar van de grote traditie van de schilderkunst, met name die van de Duitse schilderkunst, zoals die zich steeds dramatischer ontwikkelt in het hart van Europa."

De tentoonstelling Markus Lüpertz is de tweede van een serie solo-exposities van na-oorlogse Duitse kunstenaars in het Stedelijk, die eind 1996 begon met een groot overzicht van Imi Knoebel. Na Lüpertz volgen in 1997 nog (de beeldhouwer) Ulrich Ruckriem en Katharina Sieverding.

Bij deze tentoonstelling verschijnt de Nederlands/Engelstalige catalogus Markus Lüpertz, geschreven door Rudi Fuchs. Vormgeving Walter Nikkels, vele afbeeldingen in kleur. Uitgave Stedelijk Museum, 1997, verkrijgbaar in de boekwinkel van het museum vanaf de openingsdatum.