Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Tentoonstelling — 29 jun t/m 15 sep 2007

Toegang
Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

In deze tentoonstelling worden dertig hedendaagse kunstenaars gepresenteerd die in Nederland wonen en werken en die zich op de meest uiteenlopende manieren van het medium tekenen bedienen.

In de vorm van vijf typologieën wordt geschetst hoe kunstenaars het tekenen als artistieke strategie inzetten binnen hun werk. Niet alleen worden zo dertig radicale posities binnen de Nederlandse tekenkunst voorgesteld, ook wordt duidelijk gemaakt wat tekenen tot zo’n bijzondere, aantrekkelijke discipline maakt.

Een van de typologieën toont kunstenaars die de tekening als laboratorium gebruiken. Hun mindmaps, schetsen of andersoortige proposities vormen meestal geen doel in zichzelf, maar zijn de weerslag van onderzoek dat verder reikt dan de grenzen van de kunst. Een andere groep kunstenaars in de tentoonstelling houdt zich bezig met tijd en herinnering. De tekening vormt bij hen een capsule waar tijd en gebeurtenissen worden ingeblikt.

Een aanzienlijke groep tekenaars is bezig met het vertellen van verhalen. Surreële werelden worden verbeeld, neoromantische natuur wordt geconstrueerd. Anderen gebruiken de tekening om noties van identiteit en representatie aan de orde te stellen. De laatste typologie belicht kunstenaars die zich met de formele en procesmatige kanten van het tekenen bezighouden: met de handeling van het tekenen, lijn en vlak, materiaal en drager. 
 
Anders dan de schilderkunst is de tekenkunst de afgelopen decennia telkens opnieuw levend verklaard. De tentoonstelling laat zien hoe relevant het medium voor veel kunstenaars is, ook voor hen die zich normaliter van andere media bedienen. Veel van de kunstenaars in de tentoonstelling begeven zich vanuit allerlei andere artistieke disciplines op het terrein van het tekenen. Door de bijzondere kruisbestuivingen die zo ontstaan, is het gebied van de tekenkunst tegenwoordig geëxpandeerd tot vormen die eerder niet voor mogelijk werden gehouden.

Drawing Typologies omvat om deze reden niet alleen werk op papier, maar ook installaties, muurschilderingen, video’s en geluidskunst waarin noties van tekenen een belangrijke rol spelen. Enkele kunstenaars maken voor de tentoonstelling site-specific installaties; de meeste deelnemers produceren nieuw werk.

De jury, bestaande uit Hugues Boekraad, Suzanna Heman, Arnold Mosselman, Marijke van Warmerdam en Roel Arkesteijn (voorzitter), selecteerde uit de 450 inzendingen de volgende kunstenaars: Eylem Aladogan, David Bade, Semâ Bekirovic, Justin Bennett, Maura Biava, Nathalie Bruys, Ronald Cornelissen, Iris van Dongen, Marcel van Eeden, Ivan Grubanov, Voebe de Gruyter, Ni Haifeng, David Haines, Rosemin Hendriks, Job Koelewijn, Frank Koolen, Marijn van Kreij, Marc Nagtzaam, Erik Odijk, Marco Pando, Amalia Pica, Daragh Reeves, Daniel Roth, Etta Säfve, Charlotte Schleiffert, Joseph Semah, Aam Solleveld, Lily van der Stokker, Aji V.N. en Ina van Zyl.

Gijs van Tuyl, directeur Stedelijk Museum, kocht de volgende werken aan voor de collectie van het museum:

* Eylem Aladogan, H x W x D: HighWayDeserter, 2007
* Justin Bennett, Untitled (Skyline), 2007, Untitled (Kazachstan), 2007
* Marcel van Eeden, Zonder titel, 12 tekeningen, 2007
* Charlotte Schleiffert, Tibetan Girl, 2007, In grote delen van de wereld blijft het licht uit, 12 tekeningen, 2005
* Lily van der Stokker, 4 tekeningen, 2006/2007
* Aji V.N., Untitled
* Ina van Zijl, Diervel Skoene, 2007, Pramberg, The drawing, 2004, Selfportret, 2007, Tros Tone, 2007

De tentoonstelling werd samengesteld door gastconservator Roel Arkesteijn. Bij de tentoonstelling verscheen een publicatie. Tekst: Roel Arkesteijn, vormgeving: Luna Maurer (uitgave Stedelijk Museum Amsterdam, ca. € 15).

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Gemeente Amsterdam.