tentoonstelling

Carlos Motta - The Crossing
16 sep 2017 - 7 jan 2018

De Colombiaanse kunstenaar en activist Carlos Motta onderzoekt het vluchtelingenvraagstuk met zijn werk The Crossing, dat hij speciaal voor het Stedelijk Museum maakt. 

In deze video-installatie verschaft hij de bezoekers inzicht in de wijze waarop Nederland nu en in het verleden is omgegaan met vluchtelingen, migranten en minderheden, specifiek vanuit een LGBTQI perspectief. Motta heeft begin februari 2017 in Amsterdam tien videoportretten gemaakt van LGBTQI moslim vluchtelingen uit Syrië, Iraq, Iran, Egypte, Libanon en Pakistan uit Nederlandse opvangcentra en hen geïnterviewd over de redenen waarom zij hun vaderland hebben verlaten. Zij vertellen hoe zij in Nederland zijn aangekomen en opgevangen. Het zijn indringende, intieme en tot nu toe nog niet zo openlijk vertelde verhalen over uitsluiting, psychische en fysieke vernedering, maar ook over solidariteit en trots. Carlos Motta vertelt met zijn multidisciplinaire installaties andere verhalen. Verhalen die in de officiële geschiedschrijving niet zo snel aan bod komen, zodat onderdrukte geschiedenissen, gemarginaliseerde gemeenschappen en identiteiten een plek kunnen krijgen. Deze tentoonstelling is samengesteld door Martijn van Nieuwenhuyzen.

credit

De Stedelijk Contemporary presentaties in 2017 zijn mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdrage van hoofdbegunstiger Ammodo en de International Collector Circle en de Curator Circle.