onvergetelijk stedelijk

Een inspirerende, gezellige middag uit voor mensen met dementie en hun dierbaren: dat is Onvergetelijk Stedelijk. 

Onvergetelijk Stedelijk

Het Stedelijk Museum maakt sinds 2013 in samenwerking met het Van Abbemuseum in Eindhoven kunst toegankelijk voor mensen met dementie en hun dierbaren. Tijdens een Onvergetelijk rondleiding bekijk je samen een aantal werken waarover je met elkaar in gesprek gaat. Kennis van kunst is daarvoor geen vereiste: tijdens Onvergetelijk staat het genieten van kunst centraal. Door verhalen, herinneringen, associaties en ideeën te delen, breng je met elkaar de kunstwerken tot leven. De rondleider helpt je op weg met prikkelende vragen en creatieve opdrachten. Elke maand is er een ander thema. 

Rondleiding onvergetelijk Stedelijk 

Het programma Onvergetelijk Stedelijk wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide museumdocenten. Geïnteresseerd in een rondleiding? Neem contact op met onze afdeling Educatie. 

Datum: Iedere eerste maandag van de maand (2 jan, 6 feb, 6 maart, 3 april, 1 mei, 5 juni, 3 juli, 7 aug, 4 sept, 2 okt, 6 nov, 4 dec 2017)
Tijd: 14.30-16.00 uur
Prijs: €7,50 per deelnemer, inclusief entree, Museumkaart en Stadpas ook geldig als entreebewijs.
Reserveren is noodzakelijk en kan via educatie@stedelijk.nl of 020-573 27 41 tot uiterlijk vrijdag 9.00 uur voor aanvang van het programma (di-vr, 9-17 uur).

Op andere museumdagen is dit programma als groepsrondleiding te boeken, mits minimaal twee weken voorafgaand aan de gewenste datum aangevraagd.
Duur: 1,5 uur
Prijs: €82,50 voor een groep van maximaal 14 personen, inclusief entree
Aanmelden via educatie@stedelijk.nl of bel naar 020 – 5732 741 (di-vr, 9-17 uur).

Waarom dit programma?

Onvergetelijk is geïnspireerd op het ‘Meet Me at MoMA’-programma van het Museum of Modern Art in New York. Steeds meer mensen krijgen direct of indirect te maken met dementie, een syndroom waar nog altijd geen geneesmiddelen voor zijn. Er is bovendien weinig specifiek aanbod voor mensen met dementie en hun dierbaren in de vrijetijdssector in het algemeen en de culturele sector in het bijzonder. Met Onvergetelijk voorziet het museum in deze behoefte.

Tijdens een Onvergetelijk rondleiding ligt de nadruk op wat iedereen kan: het samen beleven van een inspirerend, gezellig museumbezoek. Door naar kunst te kijken kunnen mensen met dementie samen met hun dierbaren ideeën uitwisselen, zonder dat degene met dementie hoeft terug te vallen op het kortetermijngeheugen. De rondleiding biedt toegang tot het langetermijngeheugen en persoonlijke ervaringen, waardoor sociaal contact gestimuleerd wordt. Onderzoek wijst uit dat dit een positieve invloed heeft op de gezondheid: deelnemers voelen zich na afloop van een Onvergetelijk rondleiding gelukkiger en hebben het idee weer mee te tellen. Hierdoor neemt hun zelfvertrouwen en gevoel van waardigheid toe. Het Stedelijk biedt met Onvergetelijk bovendien een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen. 

Landelijke uitbreiding

Dankzij steun van het Gieskes-Strijbis Fonds is het Onvergetelijk programma door het Stedelijk en het Van Abbe de afgelopen drie jaar geïmplementeerd in uiteenlopende Nederlandse musea. Deze landelijke uitbreiding werd vergezeld door wetenschappelijk onderzoek naar het verloop en de uitkomst van de implementatietrajecten, rondleidingen en workshops door onderzoekspartner VU Medisch Centrum.

De belangstelling vanuit de museumsector om deel te nemen aan het driejarige implementatie- en trainingsprogramma was groot. Bij de uiteindelijke selectie is gelet op landelijke spreiding, bereikbaarheid en variatie aan collecties en tentoonstellingen. Op dit moment kun je in Nederland in de volgende musea terecht voor een Onvergetelijk rondleiding:

Voor musea en andere culturele instellingen die niet aan het landelijke uitbreidingsproject hebben kunnen deelnemen, verschijnt op 21 september 2017 (Wereld Alzheimer Dag) een publicatie met praktische tips, bespiegelingen en onderzoeksresultaten. Hiermee kunnen zij op eigen gelegenheid een vergelijkbaar programma opzetten.

Onvergetelijk in beeld

De NTR besteedde aandacht aan Onvergetelijk Stedelijk in het programma 10 x beter:

Bekijk de uitzending van AVRO's Kunstuur over Onvergetelijk Van Abbe:

Onvergetelijk is mede mogelijk gemaakt door:

Het wetenschappelijke onderzoek wordt verricht door: