wat de vakman

Wat de vakman?! is een ARTtube-serie van vier korte video’s over kunst en het ambacht, speciaal ontwikkeld voor én door leerlingen uit de onderbouw van het vmbo. 

In deze serie onderzoeken Samuel en Tygo, leerlingen van het Pascal Zuid in Zaandam, of moderne kunst echt zo makkelijk is om te maken, zoals het soms lijkt. Ze ontdekken hoe kunstenaars te werk gaan, hoe ze op ideeën komen, hoe je kunstenaar wordt en hoe het is om kunstenaar te zijn.

 Foto: Mals Media
Foto: Mals Media

In elke aflevering staat een kunstenaar en zijn vakmanschap centraal. Zo spreken de leerlingen in het Stedelijk Museum ontwerper Ted Noten over zijn "sieraadkunst". Ook bezoeken ze in de andere afleveringen Marc Mulders (glas), Mariska de Groot (film) en Koen Taselaar (grafische vormgeving).

De vierdelige serie “Wat de vakman?!” en het bijbehorende lesmateriaal is ontwikkeld voor de onderbouw van het VMBO, en is vanaf schooljaar 2016/2017 te zien op ARTtube.nl.

Wat de vakman?! is een samenwerking tussen ARTtube, Museum Boijmans Van Beuningen, EYE Filmmuseum Amsterdam, Stedelijk Museum Amsterdam, De Pont museum, VMBO Pascal Zuid, Grafisch Lyceum Rotterdam en Thorbecke Voortgezet Onderwijs.