archief

De afgelopen jaren hebben de Blikopeners  al heel wat evenementen, presentaties, feestjes en tentoonstellingen georganiseerd. Hieronder vind je een overzicht.

ARTOBER 2016 - Maak zelf kunst in 4 online workshops

1 t/m 28 oktober

ARTOBER 2016 zit er op. Gedurende de hele maand oktober hebben jongeren uit heel Nederland en daarbuiten zelf kunst gemaakt aan de hand van vier online workshops. Deze online workshops verschenen in de vorm van opdrachtvideo’s en waren afkomstig van verschillende kunstenaars. Kunstenaars die deelnamen aan ARTOBER 2016 zijn Brian Elstak, Pieke Bergmans, Jan Hoek en Lernert & Sander. Tijdens ARTOBER kregen de deelnemers feedback op hun gemaakte werk van de deelnemende kunstenaars en kunstacademiedocenten om zo verder te komen. Op deze manier konden deelnemers aan ARTOBER aan hun portfolio werken voor de kunstacademie en zichzelf en hun werk beter leren kennen. Deze maand werd natuurlijk feestelijk afgesloten met ARTOBERFEST in de kelderzalen van het Stedelijk Museum. Tijdens deze avond kregen deelnemers de kans om voor één avond hun werk tentoon te stellen in het museum, konden ze bouncen op de muziek van Sef, was er de mogelijkheid om te speeddaten met kunstacademiedocenten, volgden ze een workshop van kunstenaar Brian Elstak en leerden ze elkaar beter kennen. Een meer dan geslaagde afsluiter van een super leuke maand! Wij kunnen nu al niet wachten tot volgend jaar. 

BLIKOPENERS X HIPHOP

18 maart 2016

‘Hiphop in het museum? Let’s try it! Vrijdag 18 maart organiseerde Blikopeners hun eerste Friday Night met performances, talks en workshops van onder anderen Amenti collective, Akwasi, SMIB en 020 Crew. De Blikopeners lieten zich voor deze avond inspireren door thema’s uit de tentoonstelling Bell Invites (30 jan-3 april, SMBA). Met dit evenement wilden ze alle verschillende vormen van hiphop laten zien in het museum.’

 

WORKSHOP: DINGEN DOEN MET KUNSTENAARS #7

6 februari 2016

Tijdens alweer de zevende editie van de Blikopener workshop Dingen Doen Met Kunstenaars werkten de Blikopeners samen met architect Job Schroën; één van de ontwerpers van de Badkuip. Deelnemers werden door Job uitgedaagd zich te wagen aan het ontwerpen en maken van een gebouw of maquette. Geen gemakkelijke opdracht en daarom werd eerst de februarikou getrotseerd om de Badkuip van dichtbij te bekijken en de deelnemers inspiratie te geven voor hun eigen creatieve bouwwerk. Hierna was het tijd om zelf aan de slag te gaan. En nee niet met lijm en papier dit keer. Er werd gewerkt met hout, metaal, plexiglas, spijkers en veel andere materialen. Ook elektrische zagen en wals apparaten werden uit de kast getrokken om de gebouwen zo spectaculair mogelijk te kunnen maken. 

Foto: Sybren Tieleman

Foto: Sybren Tieleman

Blikopener Spot: MAPPING YOUR MIND

4 juli 2015 t/m 8 november 2015

Hoe breed is jouw netwerk? Ideeën, overtuigingen en idealen zijn dankzij internet snel en makkelijk uit te wisselen. In de tijd van ZERO, de jaren 50 en 60, gebeurde dit ook. Kunstenaarsgroep ZERO had geen leider of leden. Kunstenaars waren met elkaar verbonden door gemeenschappelijke (artistieke) ideeën. Vriendschap en ontmoetingen leidden tot tentoonstellingen en evenementen.

Zonder het altijd door te hebben, ben je -in gedachten- met veel mensen verbonden. Blikopeners, willen verbindingen tussen mensen zichtbaar maken en (nieuwe) netwerken laten verschijnen. In de Blikopener Spot: MAPPING YOUR MIND konden bezoekers opschrijven waar hun leven was veranderd en deze waardevolle herinnering achterlaten op de juiste plek in de wereld. 

Opening Blikopener Spot. Foto: Ernst van Deursen
Opening Blikopener Spot. Foto: Ernst van Deursen

ARTOBER

1 t/m 31 oktober 2015

De eerste editie van ARTOBER is een feit! De maand oktober werd door de Blikopeners omgedoopt tot ARTOBER en stond helemaal in het teken van zelf kunst maken. Jongeren konden in het museum meedoen aan workshops en speciale Blikopener ARTOBER-tours volgen. Maar ook buiten het museum was er genoeg te doen. Jongeren uit heel Nederland konden zich aanmelden voor de online workshop waarbij deelnemers elke week de opdracht kregen om eigen werk te maken bij thema’s als Eat Art, Selfie en Back to Nature. Ze gaven elkaar feedback en kregen tips en tops van conservatoren van het Stedelijk Museum. De maand werd afgesloten met een spetterend ARTOBERFEST op 31 artober. Deze zaterdag was het Stedelijk gevuld met herfstachtige taferelen, creatieve kunstenaarsworkshops, smoothies en suikerspinnen, maar vooral veel enthousiaste jongeren. Een heel geslaagd feest en we kijken nu al uit naar de volgende ARTOBER maand! Bekijk hier de aftermovie.

Workshop: Dingen doen met kunstenaars #3 – Ton Meijer

23 mei 2015
Op zaterdag 23 mei organiseerden Blikopeners de derde editie van dingen doen met kunstenaars. Voor deze workshop werkten Blikopeners samen met theatermaker Ton Meijer. De hele dag stond in het teken van Matisse. Ze gingen net als de kunstenaar naar Tahiti (Hortus Botanicus Amsterdam) om inspiratie op te doen voor hun kunst en tekende planten na met houtskool. In het museum kregen de deelnemers een speedtour door de Matisse tentoonstelling waarna ze zelf aan de slag gingen. Matisse bracht zijn laatste jaren door in bed en in een rolstoel. Deelnemers trokken hun schildersjassen aan, en tekende met krijt aan een lange stok vanuit hun “rolstoel” of bed. Ze lieten zich inspireren door wat zij hadden gezien in Tahiti, onder het genot van Franse hapjes. 

Foto: Tomek Dersu Aaron

Foto: Tomek Dersu Aaron

Spotquiz

31 mei 2015
Hoeveel verfilmingen zijn er van de boekenserie Harry Potter? Dit was één van de vragen van de spotquiz, die op zondag 31 mei werd georganiseerd door de Blikopeners als afscheidsfeestje voor de presentatie Shut Up I’m Reading in de Blikopener Spot. Het was een soort pubquiz maar dan in het museum. Tijdens de quiz gingen vier teams met elkaar de strijd aan, en testten hun kennis over onder andere boeken en films. Alle deelnemers gingen met een boek naar huis. De winnaars wonnen nog een extra boek en een leuke canvas tas. Na de quiz dronken de Blikopeners en deelnemers een drankje in het Stedelijk restaurant en aten ze een hoop bitterballen. 

Foto: Tomek Dersu Aaron

Shut up I’m reading 21-2-2015 t/m 31-5-2015 

We hebben onze telefoon altijd bij ons en checken elke dag wel het nieuws, de foto’s van onze vrienden op Instagram of nieuwe video’s op YouTube. Maar in plaats van die eindeloze, oninteressante Facebook tijdlijn lezen wij Blikopeners (peereducators van het Stedelijk) veel liever een boek. De letters van het alfabet, steeds in een andere volgorde geplaatst, brengen ons naar een andere plek. We ervaren het leven in een andere tijd of zijn even iemand anders.  Boeken zijn er in alle soorten en maten: je kunt ze downloaden, lezen op je E-reader, er zijn luisterboeken en ‘dwarsliggers’ (een boek in een handzaam formaat). Maar in hun originele vorm vinden wij boeken het allermooist. Te mooi om saai in een kast tegen de muur te staan, we zijn het gelukkigst als we door ze omringd worden. Kom naar de Blikopener Spot en voel je vrij om uit de kast te trekken om hun voorkant te bewonderen, aan de bladzijdes te ruiken of te luisteren naar het mooie geritsel van het papier. En vooral natuurlijk om te lezen. 

Workshop: Dingen doen met kunstenaars #2 – Bas Kosters 

25 APRIL 2015

Bij de tweede ’Dingen doen met kunstenaars’  op 25 april was het de beurt aan Bas Kosters. Bas is een kunstenaar en modeontwerper die zich voor deze workshop liet inspireren door de tentoonstelling van Matisse. De deelnemers maakten zelf een eigen wandkleed. Het thema van de workshop was vrijheid. Henri Matisse werd op een zekere manier van zijn vrijheid beroofd toen hij ziek werd. Hij kwam in een rolstoel terecht en kon niet meer door zijn tuin wandelen. Daarom haalde hij zijn tuin naar binnen, met het werk De parkiet en de zeemeermin (1952). Na een rondleiding langs de wandkleden van Matisse kozen de deelnemers stoffen uit voor hun werk en gingen ze fanatiek aan de slag met naald en draad. 

Workshop: Spot je boek              

23 APRIL 2015 

De presentatie Shut Up I’m reading in Blikopener Spot is geïnspireerd op de tentoonstelling van Ed Atkins.  Blikopeners wilde tegenover het digitale en hedendaagse werk back to basics: boeken lezen. In de Spot staan dan ook honderden boeken. Blikopeners organiseerden op 23 april een echte speurtocht in de Spot. Er werd veel gezocht en veel gevonden! Hoogtepunt van de avond: de deelnemers beeldden in een potje hints kunstwerken uit. Het was een gezellige competitieve avonden en de winnaars gingen naar huis met leuke goodiebags. 

Workshop: Dingen doen met kunstenaars #1 – Rop van Mierlo

21 MAART 2015

Blikopeners en kunstenaars organiseren samen workshops voor jongeren van 12 tot 21 jaar: Dingen doen met kunstenaars. Op 21 maart hadden we de eer om samen met Rop van Mierlo  de eerste workshop te geven. Omdat toeval een grote rol speelt in het werk van Rop was dit ook het thema van de dag. De workshop bestond uit meerdere opdrachten. Zo stonden deelnemers met hun tenen tegen de muur te tekenen, of  sloegen ze stiften kapot om met de resten te tekenen. De deelnemers kregen ook een speciale toevalrondleiding van de Blikopeners. 

Blikopener Spot: Shine your eye

19 SEPTEMBER 2014 – 16 JANUARI 2015

In de tentoonstelling Shine Your Eye − open je ogen en steek er wat van op! − worden handelingen rituelen en speelt kunstenaar Bernard Akoi-Jackson met de betekenis van kleur. De samenwerking tussen Bernard en Blikopeners was een onderdeel van het meerjarige Global Collaborations project. Met Global Collaborations richt het Stedelijk Museum haar blik op ontwikkelingen in de beeldende kunst wereldwijd, met een speciale focus op opkomende regio’s als Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. In april 2014 bezochten vijftien Amsterdamse scholen het Stedelijk voor een workshop van Bernard en Blikopeners. Resultaten van de interactieve performance die leerlingen tijdens de workshops uitvoerden waren te zien in de Blikopener Spot. 

Bernard Akoi-Jackson is een Ghanese kunstenaar die zich bezighoudt met de interactie tussen zijn werken en het publiek, liefst jongeren. Terugkerend thema is zijn zoektocht naar begrippen als identiteit en originaliteit en hij onderzoekt hoe wij in onze omgeving een waardeoordeel vormen rondom deze begrippen.

Blikopeners go Global Tumblr

Meer weten over wat de Blikopeners samen met Bernard Akoi-Jackson hebben gedaan de afgelopen tijd? Check de Blikopeners Global Tumblr.

Event: Museumnacht 2014

Een samenvatting van de avond, gemaakt door de Blikopeners.

Blikopener Spot: Your line or mine 

31 MAART T/M 7 SEPTEMBER 2014

Op uitnodiging van de Blikopeners leveren de ontwerpers van Moniker de basis van een kunstwerk waaraan iedereen tot september 2014 kan meedoen: de drie animatiefilms Your Line Or Mine.

De abstracte films bestaan alleen uit punten en lijnen. Via de opdrachten die bij het werk horen kunnen bezoekers met een stift de lijnen aan elkaar verbinden en vervolgens de tekening scannen. Het resultaat is direct te zien in de projecties op grote schermen in de zaal. Uiteindelijk ontstaan er drie animatiefilms van elk 2,5 minuten, niet alleen door de beweging van de lijnen maar ook door de manier waarop de bezoekers hun tekeningen maken. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden van uitvoering.

De animatie staat online op: www.yourlineormine.com.

Event: Cure It!

26 JUNI 2014

Ter afsluiting van het vijfde Blikopenerjaar 2013-2014 organiseerden Blikopeners Cure It! Een evenement met een medisch tintje. Bezoekers kwamen op spreekuur bij Blikopeners en werden gelinkt aan het kunstwerk dat hen kon genezen. Zo kon je op zaal yoga doen bij Newmans Who’s Afraid, performde Akwasi van Zwart Licht een speciaal gemaakte rap bij Nola Hattermans Op Het Terras en was er een sponsgevecht onder de luifel geïnspireerd op Yves Kleins L’accord Bleu. Blikopener Aulturio opende de avond met een dans geïnspireerd op Jan Sluijters’ Bal Tabarin. In het entreegebied was er muziek van Moments on a Sofa, Lions Den en Concrete Birds die alle drie een nummer hadden geschreven bij een kunstwerk uit de collectie.

Event: STIPT!

17 april 2014

Op donderdag 17 april presenteerden de Blikopeners het evenement STIPT! geïnspireerd op de installatie Your Line or Mine van Moniker die momenteel in de Blikopener Spot te zien is. Je kon er de werken van het Stedelijk Museum door de ogen van een Blikopener bekijken, meewerken aan de animatiefilm van Moniker, een potje twister spelen, op de foto gaan in de photobooth en natuurlijk je tekenkunsten achterlaten in de tekenkamer. Deze werden dan onderdeel van de animatie.

Event: block party blikopeners

20 juni 2013

Afgelopen zomer organiseerden Blikopeners het evenement Do It! Block Party, met als thema street art. Onder de luifel en met gratis toegang tot het museum, konden bezoekers speedtours volgen langs werken gerelateerd aan street art. Ook was er live muziek van de Jolly Mangos en Amour Bitches en werden er gratis hotdogs en suikerspinnen uitgedeeld. Freerunners van Progression gaven een demonstratie onder de luifel en de Rotterdamse meiden van Onkruid maakte een live graffiti werk.  De workshop stencils maken werd door de bezoekers druk bezocht. Een geslaagd zomers evenement!

Event: BANANA Blikopener event

7 maart 2013

Donderdagavond 7 maart 2013 gooiden de Blikopeners de deuren van het Stedelijk wagenwijd open om met de realiteit te spotten. Geïnspireerd op de tentoonstelling van Mike Kelley, zagen Blikopeners het thema ‘ Spotten met de Realiteit’, als terugkomend element in zijn kunst. Rondom dit thema werd door de Blikopeners een programmering opgezet met uiteenlopende onderdelen.

Denk aan een lezing van eregast en kunstenaar David Bade, karikatuurtekenen, workshop maskers maken, improvisatietheater en Speedtours door de tentoonstelling.  Met twee knallende optredens van de jonge punkband The Don’t Touch My Croque-Monsieurs en op Mike Kelley geïnspireerde sets  van DJ Individualism, werd er op het evenement gedanst en gefeest! Al met al, een geslaagde avond met een grote opkomst en Bananen in overvloed!

Museumnacht, 3 november 2013

workshops: Speed Art

1 november 2012

Deze eerste donderdag van november was een drukbezochte avond, wederom verzorgd door de Blikopeners. De bezoekers kregen de mogelijkheid om zichzelf en het museum beter te leren kennen. Door middel van drie kleine workshops; fotografie, tekenen en poëzie. Als eindproduct maakten de bezoekers een sprekende collage over hun gemaakte werk.

workshops: In Your Face

4 oktober 2012

Elke eerste donderdag van de maand organiseren de Blikopeners een evenement in de Blikopener Spot. Donderdag 4 oktober vond het eerste evenement plaats in het heropende Stedelijk Museum! Doel van de avond was kennismaken met het museum en de collectie. Geïnspireerd door kunstwerken op zaal hebben deelnemers aan de workshop hun gezicht als canvas gebruikt. Met als resultaat: een levende Kienholz, Mondriaan en Newman op de scheidslijn tussen schilderkunst en performance. (zie afbeelding boven).

Event: Duplicate It!

17 juni 2012

De Blikopeners van het Stedelijk Museum presenteerden met trots Duplicate It! op donderdag 16 juni 2012. Een veelzijdig evenement met bands, veel activiteiten en natuurlijk hedendaagse kunst, van onder andere Marc Bijl, Paul McCarthy en Mike Kelley, Piet Parra en Wolfgang Tillmans. Op de laatste avond in de reeks Stedelijk @ Trouw/De Verdieping keerden we terug naar de wortels van TrouwAmsterdam: drukkerij van de kranten Trouw, de Volkskrant en Het Parool. Sinds de intrede van de krant, film, televisie en nieuwe media is de aanwezigheid van reproducties in ons dagelijks leven drastisch toegenomen.Zij onderzochten wat de invloed daarvan is moderne en hedendaagse kunst?

Event: Open it!

26 mei 2011

Binnen de populaire serie Do It!-avonden organiseerden de Blikopeners op 26 mei 2011 Open It! Een avond in het museum met workshops, optredens, verrassingen en frisse blikken – alles gericht op de kunst van het Stedelijk. Samen met jonge kunstenaars, muzikanten en performers reageerden de Blikopeners op de beroemde werken uit de collectie van het Stedelijk. Kunstenaars creëerden live kunst, dansers bewogen door het museum en alle Blikopenerrondleidingen waren bomvol.

Special guests tijdens deze avond:
sirin_MOS (dansgezelschap), PLeaSe! (winnaar Kunstbende Amsterdam 2010), Freddy Tratlehner a.k.a. Vjeze (Jeugd van Tegenwoordig), DJ Individualism (winnaar Grote Prijs dance/producers), DJ Primo, kunstenaars Wayne Horse en Vere van Hal, Jop Gorris (winnaar Kunstbende film en animatie 2010).

Bekijk een filmimpressie Open It! 26 mei 2011:

Film: Blues Before Sunrise

maart 2012

Blikopeners Lou en Gaia hebben samen met filmmaker Jennifer Patterson een filmimpressie gemaakt van het werk Blues Before Sunrise van Steve McQueen dat in maart 2012 in het Vondelpark in  Amsterdam te zien was.Blikopeners symposium

14-15 oktober 2010

Internationaal symposium over de verbinding tussen jongeren en culturele instellingen

In oktober 2010 organiseerde het Stedelijk Museum een internationaal symposium over jongeren en culturele instellingen: “Connecting Young People and Cultural Institutions”. Centraal stonden de vragen: welke rol kan het museum spelen in het leven van jongeren en hoe kunnen culturele instellingen op een positieve en betekenisvolle manier verbinding maken met jongeren? Tijdens dit symposium deelden internationale museumprofessionals gespecialiseerd in projecten voor jongeren, ervaringen, inspiratie en expertise. Medewerkers van Tate Modern London, Centre Pompidou Parijs, Whitney Museum of American Art New York, Museum of Modern Art New York, Museum of Contemporary Art Los Angeles en Statens Museum for Kunst Kopenhagen waren aanwezig.

Lees het verslag (ENG)

Blikopenerboek

Als kroon op het werk van de eerste lichting Blikopeners kwam in september 2010 het Blikopenerboek uit (Nederlandse en Engelse versie). De publicatie beantwoordt vragen als: Wie zijn de Blikopeners? Wat doen ze? En hoe gaan ze te werk? Het boek is gemaakt door Blikopeners zelf onder begeleiding van en in samenwerking met collega’s van het Stedelijk Museum. Nieuwsgierig? Het boek kun je bestellen via blikopeners@stedelijk.nl. Vermeld hierbij de versie (NL of ENG) en je naam en adres.