bibliotheek

De bibliotheek van het Stedelijk Museum is een van de grootste bibliotheken in Europa op het gebied van moderne en hedendaagse kunst, vormgeving, fotografie, nieuwe media, installaties en kunsttheorie. Ruim 2,5 kilometer boekenplanken bevatten meer dan 190.000 publicaties, ruim 200 lopende abonnementen en duizenden dvd documentaires. De bibliotheek is vrij toegankelijk van di t/m zaterdag van 12.00 - 17.00 uur.

Volg de bibliotheek op Instagram!

Openingstijden & bereikbaarheid

De bibliotheek van het Stedelijk bevindt zich op de benedenverdieping van de nieuwbouw en is toegankelijk zonder museumticket. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag: 12.00 - 17.00 uur.

De bibliotheek is ook online te raadplegen. Iets niet kunnen vinden in de online bibliotheek? Mail dan naar info@stedelijk.

Locatie en faciliteiten

Een ruime leeszaal biedt plaats aan tientallen bezoekers. Bij de bibliotheekmedewerkers kunt u terecht voor vragen over en het aanvragen van boeken en archiefmateriaal. Over het algemeen zal een aanvraag binnen een kwartier voor u klaar liggen. Er zijn aansluitingen voor laptops en er is wifi beschikbaar in de leeszaal.

Overzichtswerken & Tijdschriften

In de leeszaal is een grote hoeveelheid oeuvrecatalogi en overzichtswerken van de belangrijkste kunstenaars en kunststromingen aanwezig, evenals de meeste recente nummers van de belangrijkste kunsttijdschriften en informatie over lopende tentoonstellingen in het museum.

Archief

Op aanvraag is het archief van het museum raadpleegbaar. Het historische archief tot 1980 is alleen gedigitaliseerd te bekijken in de Stedelijk Museum bibliotheek. Het papieren archief tot 1980 is in te zien bij het Stadsarchief van de Gemeente Amsterdam (Vijzelstraat 32, Amsterdam).

Audiovisueel materiaal

De bibliotheekcollectie telt duizenden documentaire films. Deze kunnen in de leeszaal worden bekeken. Ook kunt u hier alle kunstenaarvideos uit de collectie van het Stedelijk Museum bekijken.

Kunstenaarsboeken, Fotoboeken, Typografie

Het museum beheert ook boekcollecties van andere aard: kunstenaarsboeken, fotoboeken en een uitgebreide verzameling typografie. Deze worden bewaard in een depot buiten het Stedelijk Museum en kunnen daar worden ingezien. U kunt daarvoor via info@stedelijk.nl een afspraak maken.  

Geschiedenis

De bibliotheek van het Stedelijk Museum Amsterdam werd in 1957 geopend voor het publiek. Het openbare karakter werd benadrukt door de leeszaal in te richten in de meest publieke ruimte van het museum: het restaurant. De boeken waren tevens met opzet neergezet in een bovengalerij die vanuit het restaurant zichtbaar was.

In de loop van de tijd is de bibliotheek uitgegroeid tot een van de grootste bibliotheken in Europa op het gebied van moderne en hedendaagse kunst, vormgeving, fotografie, nieuwe media, installaties en kunsttheorie. Ruim 2,5 kilometer boekenplanken bevatten meer dan 190.000 publicaties, ruim 200 lopende abonnementen van tijdschriften en honderden afgesloten tijdschrifttitels. 

huisregels bibliotheek

  • De bibliotheek is vrij toegankelijk, als u een museumkaart heeft neem deze alstublieft mee.
  • Er wordt geen materiaal uitgeleend; wel is er gelegenheid tot kopiëren en/of scannen. Uitzondering daarbij vormen kwetsbare en/of kostbare werken
    Kosten kopieën: zwart-wit € 0,10 p.st. en kleur € 0,20 p.st.
  • Het is mogelijk materiaal voor de volgende dag(en) te reserveren, of van te voren aan te vragen per mail of telefonisch

Niet toegestaan is:

  • Eten en/of drinken in de leeszaal
  • Jassen en tassen in de leeszaal (er zijn lockers op de begane grond)
  • Het gebruik van mobiele telefoons

Volg de bibliotheek op Instagram

Volg de bibliotheek ook op Instagram! Hier blijft u op de hoogte van de nieuwste aanwinsten, vindt u tips over interessante boeken, dvd’s en tijdschriften en krijgt u een kijkje achter de schermen van de bibliotheek. 

Contact

bibliotheek@stedelijk.nl
0031(0)20-5732650 / 06 23 97 65 57