Theorie — 22 mrt 2017

Dag 1. Rietveld Studium Generale: What Is Happening To Our Brain?

Prijs
Museumkaart 3 E / studenten 10,50 / regulier 18 E*
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
22 mrt 2017, 9.00 tot 15.00
Taal
Engels
Toegang
Tickets dag 1 Tickets dag 2  Tickets dag 3 * studenten van de Gerrit Rietveld Academie ontvangen een ticket op vertoon van hun studentenkaart

Een conferentie-festival verspreid over drie dagen, samengesteld door de gastcuratoren Melanie Buehler, Warren Neidich en André Lepecki, die ieder een programma met lezingen en performances hebben samengesteld.

De cultuur en onze hersenen vormen complexe systemen van beïnvloeding, gezag en verzet. Onze hersenen lijken inmiddels te zijn geïnfiltreerd door de techniek: machines voeren steeds vaker menselijke taken uit op het gebied van taal, geheugen en verbeelding, waarbij onze leerprocessen zijn overgenomen door geautomatiseerde en algoritmische procedés. Wat zijn de filosofische, sociale en politieke consequenties voor onze hersenen en lichamen van deze cognitieve automatisering? Wat gebeurt er met onze subjectiviteit, identiteit en vrije wil?

22 MAART 2017
Melanie Buehler: 'Ugly Feelings: Thinking and Feeling in Contemporary Internet Culture'

Onze geest werkt, zoals Spinoza al stelde, in het vage en verwarde domein van de verbeelding. Hier komen gevoelens en gedachten samen voordat het verstand er wijs uit kan worden. De vraag in hoeverre onze netwerkcultuur gezien kan worden als een uitbreiding van het domein van de verbeelding - een lastige wereld van emoties en gedachten - alsook de manier waarop digitale platforms deze mentale ruimte structureren en organiseren staat tijdens deze eerste conferentiedag centraal. Recente politieke ontwikkelingen, zoals Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen, suggereren dat onze online cultuur een klimaat van gefilterde bubbels heeft gecreëerd - echo kamers waarin bevestigingen van gelijkgestemde mensen herhaald worden. Naast deze bubbels, zijn het vooral de verrassende en sterk emotionele berichten die het meest verspreid worden - hoe schandaliger het bericht, hoe groter de kans dat je wordt gehoord. Eveneens zijn trolls en tweets effectievere strategieën geworden dan de officiële, minder emotionele en persoonlijke wijze van adresseren. Hoe denken we met en via de technieken die de bedrading vormen van onze hersenen? Hoe kan techniek de waarheid dienen en hoe doorkruist de techniek de logica van een digitale economie die draait op een valuta - aandacht - die in onze hersenen zelf is gelokaliseerd? En: Waar komen die kwade gevoelens vandaan, die zo succesvol zijn ingezet in de afgelopen -Internet gedreven-  politieke debatten?

Met: Melanie Buehler, Hannah Barton, Jennifer Chan (film), Daniel Keller, Elizabeth Orr, Özgür Kar (film), Timotheus Vermeulen, Paul Feigelfeld

PROGRAMMA

10:00 Walk-in & Start performance Organism door Alexandra Pirici en Rietveld Academie Basisjaar
10:30 Welkom door Jorinde Seijdel
10:45 Introductie door Melanie Bühler
11:00 Paul Feigelfeld, Deep Shit: Paradigms, Paranoia and Politics of Machine Intelligence
11:45 Pauze
12:00 Video van Jennifer Chan, Equality, 2015, 14.46 min.
12:15 Hannah Barton, Memes, Manifestations and Magical Thinking
13:00 Lunch pauze
13:45 Daniel Keller, The Basilisk
14:30 Timotheus Vermeulen, A Tale of One City
15:15 Pauze
15:30 Video van Özgür Kar, Declassified in Part, 2016, 9.00 min., met Q & A
16:00 Elizabeth Orr, The Conveyor

Voor een overzicht van het gehele programma klikt u hier.

KADER

Studium Generale Rietveld Academie is een verkennend theorieprogramma voor alle afdelingen, ook toegankelijk voor publiek.

CREDITS

Hoofdcurator: Jorinde Seijdel
Medecurator: Jort van der Laan