Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Gallery talks — 2 aug 2017

Voor het derde jaar op rij organiseert het Stedelijk Museum Amsterdam een serie gallery talks ter ere van Amsterdam Gay Pride. 

Prijs
Museumkaart 3 E / studenten 8,75 E / regulier 17,50 E
Locatie
Verzamelen entreehal (infobalie)
Tijd
2 aug 2017, 14.00 tot 15.00
Taal
Nederlands

* Dit evenement is uitverkocht, voor de gallery talk op 4 augustus zijn tickets hier verkrijgbaar.  *

Dit jaar valt de Pride-week samen met de eerste museumsolo in Nederland van activist en kunstenaar Zanele Muholi (1921, Umlazi, Durban). Afgelopen zomer bezocht Muholi het Stedelijk vanwege de vertoning van haar documentaire Difficult Love (2010) tijdens Euro Pride 2016. De zichtbaarheid van zwarte LGBTQI-gemeenschappen in Zuid-Afrika, die maar al te vaak slachtoffer worden van abjecte discriminatie en gewelddadigheden, speelt een centrale en vitale rol in haar oeuvre. Muholi’s werk fungeert als een pleidooi voor veiligheid en gelijke rechten, maar ook als een manier om een (visuele) geschiedenis van gekleurde LGBTQI-personen te schrijven. Tijdens deze gallery talk zal conservator Hripsimé Visser bezoekers door de tentoonstellingszalen leiden en verscheidene aspecten van Muholi’s werk uitlichten.

De tentoonstelling Zanele Muholi in het Stedelijk presenteert een selectie uit drie verschillende series door deze kunstenaar: Faces and Phases (2006-heden), Brave Beauties (2014 - heden) en de meest recente serie Somnyama Ngonyama (Hail the Dark Lioness, 2015-heden), die voor het eerst in Nederland wordt getoond en waarvan vier werken onderdeel uitmaken van de collectie van het Stedelijk.

MORE ABOUT THE SPEAKER 

Hripsimé Visser is conservator fotografie van het Stedelijk Museum Amsterdam en curator van de tentoonstelling Zanele Muholi. Ze werkt sinds 1990 voor het Stedelijk Museum, waar ze verantwoordelijk is voor het collectiebeleid voor fotografie en een groot aantal tentoonstellingen heeft georganiseerd van onder meer Ed van der Elsken (2017), Jeff Wall (2014), Rineke Dijkstra (2004), Sam Taylor-Wood (2002) en Thomas Struth (1998).

Op vrijdag 4 Aug organiseert het Stedelijk een Engelstalige gallery talk met conservator in opleiding Fabienne Chiang. Meer info: hier.