Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

24 sep 2015

filmpremière

Prijs
Entreeprijs Stedelijk Museum
Locatie
Stedelijk Museum, Teijin Auditorium
Tijd
24 sep 2015, 18.00 tot 19.30
Taal
Nederlands met Engelse ondertiteling
Toegang
Tickets 

Als afsluiter van de eerste dag van het symposium ZEROnow: on the topicality of ZERO presenteert het Stedelijk Museum de première van de film De Zero Revolutie: Henk Peeters van Sherman De Jesus. In deze film blikt kunstenaar Henk Peeters als oude man terug op zijn kunstenaarschap, zijn rol in ZERO en zijn relatie met Yayoi Kusama en anderen.

Het kunstenaarsnetwerk, waarbinnen Peeters samen met Jan Schoonhoven, Armando en Jan Henderikse de Nederlandse Nul-groep vormde, bracht in de jaren 50 en 60 met een radicaal vernieuwende houding een blijvende verandering in de kunstwereld teweeg. Na de Tweede Wereldoorlog reisde Henk Peeters door Europa en ontmoette hij gelijkgestemde kunstenaars als Lucio Fontana, Piero Manzoni, Yves Klein en Gunther Uecker in Italië, Frankrijk en Duitsland.

De film plaatst unieke archiefbeelden van de jonge Henk Peeters, Jan Schoonhoven, Armando en Jan Henderikse tegenover recente interviews. Zo zien we hoe de eerste reacties op hun werk een ware schokgolf in de kunstwereld veroorzaken: de ZERO-kunstenaars worden met hoongelach begroet. Ruim vijftig jaar later herrijst ZERO met grote tentoonstellingen in prestigieuze musea als het Guggenheim, de Martin-Gropius-Bau en het Stedelijk Museum.

Na het uiteenvallen van de beweging in 1966 richt Peeters zich op zijn docentschap aan de Arnhemse kunstacademie (het huidige ArtEZ). In de film vertellen oud-leerlingen Joke Robaard en Paul Damsté over zijn eigenzinnige manier van doceren. Weduwe Truus Peeters-Nienhuis haalt herinneringen op aan haar leven met Henk Peeters en aan de veelvuldige bezoeken van de ZERO-kunstenaars aan hun huis in Arnhem. Ad Petersen, oud-curator van het Stedelijk, vertelt over de laatste ZERO-tentoonstelling in het Stedelijk.

Henk Peeters tracht tot lang na het einde van ZERO trouw te blijven aan de ZERO-idealen, een streven dat onmogelijk blijkt wanneer zijn collectie ZERO-werken bij veilinghuis Sotheby’s onder de hamer gaat. De veiling is een groot succes, maar dat stemt de oude kunstenaar niet vrolijk. Zijn laatste woorden zijn daarbij treffend: ‘Ja, zo is die tijd. Zo gaat dat. En nu ben ik uitverkocht.’

Meer over de filmmaker

Sherman De Jesus is veelzijdig documentairemaker. Hij heeft zijn films over kunst en kunstenaars vertoond in theaters, musea en op het internationale festivalcircuit. Zo maakte hij films over uiteenlopende figuren in de kunstwereld: van ZERO kunstenaars Jan Henderikse en Jan Schoonhoven tot de schilder Hipólito Ocalia. Tevens produceerde hij in samenwerking met Cécile van Eijk (Memphis Film & Television) prijswinnende films als Boy Ecury (Frans Weisz), Zielen van Napels (Vincent Monnikendam), Tulip Time (over het Trio Lescano) en Alles Moet Nieuw over kunstenaar Piet Zwart. Ook werkte hij als producent mee aan de film La Vie de Monsieur Khiar over fotograaf Jeroen Kramer. De Zero Revolutie – Henk Peeters is een van zijn meest recente producties.  

Credits

documentaire | 2015 | 55’ | kleur | DCP NL gesproken| Blu-Ray NL gesproken, EN ondertiteld

De Zero Revolutie – Henk Peeters werd mede mogelijk gemaakt door Mediafonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, K.F. Hein Fonds, Borzo Gallery Amsterdam, The Mayor Gallery London, Fonds Cultuur – Gemeente Arnhem. De film is een coproductie van Memphis Film & Television en Omroep Gelderland.

De totstandkoming van ZERO: Let Us Explore the Stars wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de substantiële bijdrage van de begunstigers van het STEDELIJK MUSEUM FONDS en additionele steun van het Prins Bernhard  Cultuurfonds mede dankzij het Van der Vossen-Delbrück Fonds en het Straver Fonds, Kunststiftung NRW, Goethe Institut, Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland, IFA, Pro Helvetia, Daimler Art Collection, Borzo Gallery Amsterdam en The Mayor Gallery Londen.