Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

14 apr 2011

Tijd
14 apr 2011, 17.30 tot 19.30
Toegang
Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

Locatie: auditorium Stedelijk Museum
Voertaal: Engels
Toegang: gratis met geldig toegangsbewijs van het museum
Reserveren: verplicht

De film- en video-installaties van Fiona Tan zijn wereldwijd geëxposeerd. Tan werkt binnen het krachtveld van de verbeelding: hoe verbeelden we onszelf en welke mechanismen bepalen hoe we de verbeelding van anderen interpreteren? Foto’s en films, gemaakt door Tan, door anderen of een combinatie van beiden, zijn haar media; onderzoek, rubricering en archivering haar strategieën. Haar vakkundig vervaardigde, ontroerende en intens menselijke werken, uitgebreide film- en video-installaties, verkennen tijd en geschiedenis en onze plaats daarin.

Om het werk van deze kunstenares, dat nu ook wordt tentoongesteld in Temporary Stedelijk 2, zo goed mogelijk te doen uitkomen en in een bredere context te plaatsen, gaat Leontine Coelewij, curator van het Stedelijk Museum, tijdens deze avondbijeenkomst met Fiona Tan in gesprek. In dit gesprek, dat zal worden opgeluisterd met fragmenten uit recente en oudere films van Tan, zal de nadruk liggen op de ontwikkeling in haar werk van de afgelopen tien jaar.

Programma

19.30 Inleiding door Hendrik Folkerts (Curator Public Program, Stedelijk Museum, Amsterdam)

19.40 Gesprek tussen Fiona Tan (kunstenaar, Amsterdam) en Leontine Coelewij (curator, Stedelijk Museum, Amsterdam)

21.00 Einde

Biografieën deelnemers

Leontine Coelewij is curator van de afdeling Presentaties in het Stedelijk Museum. Coelewij was de oprichter van het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (1993-1998). In de afgelopen jaren heeft zij verschillende solotentoonstellingen gecureerd, onder meer met Tobias Rehberger en Michel Majerus, en groepstentoonstellingen zoals 20/20 vision (2004, met Mathias Poledna, Steve McQueen en Marc Bijl), Time and Again (2004, met Paulina Olowska, Wilhelm Sasnal, Roman Ondak en Deimantas Narkevicius), Mapping the Studio (2006) en Mapping the City (2007). Verder is Coelewij in 2009 curator geweest van, ‘De Kok, de kweker, zijn vrouw en hun buurman’ dat onderdeel was van Stedelijk in de Stad. Dit was een speciaal programma in Amsterdam Nieuw West, georganiseerd in samenwerking met Marjetica Potrc en Wilde Westen. Momenteel is Coelewij bezig met een grote solotentoonstelling over de Nederlandse kunstenaar Aernout Mik die 1 maart 2011 opent in Parijs (Jeu de Paume) en later zal reizen naar Museum Folkwang, Essen en Stedelijk Museum, Amsterdam. Coelewij behaalde haar Master in kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Fiona Tan werd in 1966 in Indonesië geboren als dochter van een Chinese vader en een Australische moeder, en groeide op in Australië. Eind jaren 80 volgde ze een kunstopleiding aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Haar werk is internationaal op talloze solo- en groepstentoonstellingen te zien geweest. Tot haar recente exposities behoren: Fiona Tan - Rise and Fall, een rondreizende solotentoonstelling in Aargauer Kunsthaus, Zwitserland; The Vancouver Art Gallery, Canada, Sackler Galleries, Washington DC en Galerie L’Uqam, Montreal (2010-2011), Cloud Island, een solotentoonstelling in Frith Street Gallery (2010), Fiona Tan, een solotentoonstelling in SCAF Foundation, Sydney (2010). Met haar solopresentatie Disorient, vertegenwoordigde Fiona Tan Nederland op de 53e Biënnale van Venetië (2009). Zij exposeerde haar werk in solotentoonstellingen op diverse locaties zoals de MCA Chicago, the New Museum, New York, Hammer Museum, Los Angeles, Pinakothek der Moderne, München, Musée d’Art Contemporain, Montreal, Akademie der Künste, Berlijn en Modern Art Oxford. Haar werk maakte ook deel uit van diverse internationale groepsexposities waaronder de Biënnale van São Paulo (2010), Architectuur Biënnale van Venetië (2010), Documenta IX (2002) en de Biënnale van Istanbul (2001).