Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Events — 24 mrt 2017

Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert, in samenwerking met de Gerrit Rietveld Academie: Stedelijk Stage-it | Rietveld Uncut: What Is Happening To Our Brain?. Dit vrijdagavondprogramma is een grootschalig event met dynamische performances en interdisciplinaire interventies door het gehele museumgebouw.

Prijs
Museumkaart gratis / studenten 7,50 E / regulier 15 E
Locatie
Stedelijk Museum Amsterdam, verschillende plekken in het museumgebouw
Tijd
24 mrt 2017, 18.00 tot 21.00
Taal
Engels en Nederlands
Toegang
Tickets

Rietveld Uncut is een jaarlijkse academie brede presentatie van de Gerrit Rietveld Academie. Binnen de academie is het ontstaansproces, van concept tot uiteindelijk werk, door de gehele studie een belangrijk element. Dit proces blijft vaak onzichtbaar voor de buitenwereld; Rietveld Uncut werpt een blik op dit unieke experimentele onderdeel van de academie. Gedurende deze vrijdagavond worden in totaal 37 projecten door het gehele museumgebouw getoond rondom het thema What Is Happening To Our Brain. Hiervoor zijn 24 individuele projecten geselecteerd en presenteren 13 afdelingen een afdelingsproject. Deze achtste editie van Rietveld Uncut, voor het eerst in het Stedelijk Museum, toont de ambitie van de kunstacademie en het museum om een hechtere samenwerking op het gebied van experiment en jong talent te bewerkstelligen. 

WHAT IS HAPPENING TO OUR BRAIN?

In samenhang met een theorieprogramma, de driedaagse conferentie Studium Generale: What Is Happening To Our Brain? (22-24 mrt 2017, Stedelijk Museum Amsterdam), duikt Rietveld Uncut in het huidige begrip van en fantasieën over onze hersenen. Het brein is niet ahistorisch, vast of tijdloos. (...) de hersenen bevinden zich altijd in een lichaam en een persoon, en daarom ook altijd in sociale verhoudingen, in het gezin, de gemeenschap, in de cultuur en de economie, in het lokale en het globale, en in de geschiedenis (Victoria Pitts-Taylor's NeuroCultures Manifesto, 2012). Cultuur en brein zijn gevormd door complexe systemen van beïnvloeding, controle en weerstand. De hedendaagse hersenen lijken doordrongen te zijn van technologie: machines voeren in toenemende mate menselijke taken uit op het gebied van taal, het geheugen en de verbeelding, onze leerprocessen door geautomatiseerde en algoritmische procedures incluis. Wat zijn de filosofische, maatschappelijke en politieke implicaties van deze cognitieve automatisering voor onze hersenen en ons lichaam? Wat gebeurt er met onze subjectiviteit, identiteit en vrije wil? En: hoe zit het met de hersenen van de kunstenaar?

PREVIEW: STUDIUM GENERALE 22-24 mrt 2017

Gedurende de Studium Generale zijn enkele werken die de relatie tussen theorie en praktijk versterken, reeds te zien als prelude op het vrijdagavondprogramma. 

STEDELIJK STAGE-IT

Stedelijk Stage-it is een nieuwe programmalijn met voorstellingen en interventies op het gebied van muziek, performance, dans, theater, film en opera. Deze avonden bieden de mogelijkheid tot interdisciplinaire samenwerkingen op het gebied van de podiumkunsten, festivals en opleidingen. 

CREDITS

Deze avond is samengesteld door Tarja Szaraniec en Tomas Adolfs (Gerrit Rietveld Academie). Met dank aan alle participerende kunstenaars en afdelingen en gastdocenten Juha van ' t Zelfde, Janneke van Leeuwen en Dan Walwin. Meer informatie over de kunstenaars en afdelingen vindt u hier.