Events — 13 okt 2017

Het Stedelijk Museum Amsterdam organiseert een Friday Night programma helemaal rondom de terugkeer van het Keith Haring doek met een minilezing, interview en rondetafelgesprek met kunstenaars Brian Elstak, Jasper Krabbé, Mick la Rock en Jan Rothuizen.

Prijs
Museumkaart gratis (houders kunnen een gratis ticket reserveren via de ticket link) / Studenten € 9,- / Regulier € 17,50
Locatie
Verschillende locaties in het museum
Tijd
13 okt 2017, 17.30 tot 19.00
Taal
Engels
Toegang
Tickets

*Vanwege de rouwperiode na het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan en het openbare afscheid dat vrijdag a.s. plaatsvindt in het Concertgebouw, heeft het Keith Haring programma in het Stedelijk een ingetogen karakter.*

In het voorjaar van 1986 exposeert de 27-jarige Keith Haring in het Stedelijk. De karakteristieke, fel gekleurde figuurtjes pasten perfect binnen de hiphop-straatcultuur van de jaren 80, en worden snel geliefd onder een jongere generatie. Dankzij de jonge Haring, brengt de kersverse Stedelijk directeur van dat moment, Wim Beeren, de cultuur van de straat in het museum.

Speciaal voor deze tentoonstelling beschilderde de Amerikaanse kunstenaar en activist een doek van 12 bij 20 meter voor boven de historische trap. Hij maakte er een energieke performance van: onder toeziend oog van fotografen en journalisten bewoog hij zich, op hiphop muziek, met een ritmische snelheid verfspuitend over het doek. Nu, na ruim dertig jaar en een restauratie, is het werk opnieuw te bewonderen op zijn oorspronkelijke plek boven de historische trap van het Stedelijk Museum Amsterdam.

PROGRAMMA

19:30 welkom en introductie | Margriet Schavemaker is curator en hoofd educatie, interpretatie en publicaties bij het Stedelijk Museum Amsterdam.

19:40 mini-lezing | Chris Reinewald schrijft in diverse media over beeldende kunst, toegepaste kunst, fotografie en vormgeving. In de jaren tachtig, ten tijde van Keith Harings expositie, was hij actief als beeldend kunstenaar in het “alternatieve kunstenaarscircuit” van Aorta. Naar aanleiding van de terugkeer van Harings doek maakte hij voor het Stedelijk Museum een nauw gezette reconstructie van Harings activiteiten in en rondom de tentoonstelling in 1986. De weerslag daarvan verschijnt op de website van het museum en uitgebreider in boekvorm.

19:50 – 20:15 interview | met Julia Gruen en Fawn Krieger. Julia Gruen begon in 1984 als studio manager van Keith Haring, een functie die ze tot zijn dood in 1990 bekleedde. Gedurende deze periode assisteerde ze Haring met vrijwel al zijn projecten wereldwijd, inclusief tentoonstellingen, openbare muurschilderingen, evenementen, publicaties, licenties en de opening van zowel de New York als de Tokyo Pop Shops. In 1989, richtte Haring de Keith Haring Foundation op en benoemde Gruen tot uitvoerend directeur. Gruen overziet momenteel alle activiteiten van de Keith Haring Foundation. Ze heeft meegewerkt aan de organisatie van solo tentoonstellingen van zijn werk in meer dan dertig landen, heeft omvangrijk geschreven over de kunstenaars voor talrijke publicaties en geeft wereldwijd lezingen over Harings leven en werk.

Fawn Krieger werkt sinds 2000 bij de Keith Haring Foundation. Ze is sinds 2005 educatief directeur en hoofd subsidieaanvragen bij de stichting. Onder haar leiding heeft de Keith Haring Foundation talloze beurzen uitgereikt aan ondersteunende organisaties voor mensen met aids en educatieve programma’s gericht op kinderen, waaronder de Stedelijk Museum Summer School. In de ruimte van de Haring Foundation in New York (voorheen Keith Harings studio) organiseert Krieger regelmatig activiteiten voor kleine groepen bezoekers, studenten en gemeenschappen.

20:15 – 20:40 rondetafelgesprek met beeldend kunstenaars | Jan Rothuizen maakte in 2015 de tekening Keith Haring studio voor de tentoonstelling over de kunstenaar in de Kunsthal Rotterdam. Nu, in het Stedelijk Museum, gebruikte hij alle muren van Het Lab om een opzet te bieden voor de creativiteit van bezoekers. In de jaren 80 behoorde Jasper Krabbé tot de eerste lichting ‘graffitischrijvers’, en de straatkunstenaar Keith Haring was een van zijn grootste helden. Krabbé verschijnt tegenwoordig regelmatig als gastheer in kunst programma’s op televisie. Het werk van Brian Elstak vindt zijn wortels in de hiphop-cultuur die ook voor het werk van Keith Haring zo belangrijk waren. In 2016 organiseerde de Blikopeners van het Stedelijk Museum een hiphop-evenement waar Elstak een grote rol in speelde. Mick La Rock (Aileen Middel) is een van ’s werelds eerste en bekendste  vrouwelijke graffiti kunstenaars. Ze begon in de jaren 80 haar naam met graffiti te schrijven, toen ze nog maar dertien jaar oud was. Dit was in de periode waarin de hip hop Nederland en Europa bereikte. Mick La Rock onderzoekt met galerie Vroom & Varossieau de mogelijkheden rond het restaureren van een Keith Haring Muurschildering in Amsterdam West.

20:40 – 21:00 Afsluitend gesprek met publiek.

De conservering en restauratie van het velum van Keith Haring en de gerelateerde educatieve programmering zijn tot stand gekomen met genereuze steun van The Keith Haring Foundation.